DISTRIBUIȚI
mti

Partidul Fidesz al prim-ministrului ungar Viktor Orban ar trebui să părăsească Partidul Popular European (PPE), centrul-dreapta european, a declarat marţi preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, comparându-l pe Orban cu Marine Le Pen, lidera extremei-drepte din Franţa, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

Juncker, multă vreme premier de centru-dreapta al Luxemburgului, a fost rugat să comenteze cu prilejul unui forum public la Stuttgart, în Germania, cu privire la campanie mediatică a guvernului ungar care îl acuză că, împreună cu omul de afaceri american George Soros, vrea să impună planuri privind migraţia ce ameninţă Ungaria.


Citește și : Aproximativ 40 de jihadiști cu paşaport german se află sub controlul kurzilor în Siria, estimează Berlinul

‘Împotriva minciunilor nu poţi face prea multe’, a răspuns Juncker.

El a mai remarcat că Manfred Weber, capul de listă al PPE la viitoarele alegeri europene, se întreabă cu siguranţă ‘dacă am nevoie de această voce’ în PPE.

Juncker a mai afirmat că a cerut în trecut excluderea Fidesz din PPE.

‘Ei nu au votat pentru mine în Parlamentul European. Extrema dreapta nici ea. Îmi amintesc că dna Le Pen a spus: ”Nu votez pentru tine”. Eu am răspuns: ”Nu vreau votul tău”. Sunt anumite voturi pe care pur şi simplu nu le vrei’, a explicat preşedintele Comisiei Europene.

Tot mai multe voci cer excluderea Fidesz din rândul PPE, însă, dat fiind de sprijinul intern de care se bucură partidul lui Orban, îndepărtarea sa ar putea eroda dominaţia actuală a centrului-dreapta în Parlamentul European.

Cea mai nouă campanie a lui Orban, anunţată luni într-o postare pe Facebook, foloseşte imagini cu Soros şi Juncker zâmbind, cu textul ‘Ai dreptul să ştii ce îţi pregăteşte Bruxellesul!’, scris cu litere mari roşii şi albe.

Citește și : MAE moldovean efectuează ‘verificări interne’ la sediul ambasadei din Moscova

Conform textului campaniei, UE este acuzată că intenţionează să adopte cote obligatorii de relocare a migranţilor, să slăbească dreptul statelor membre de a-şi proteja frontiera şi să faciliteze sosirile migranţilor printr-o ‘viză de migraţie’.

Comisia Europeană, care se confruntă în continuare cu guvernul lui Viktor Orban inclusiv în privinţa unei reforme legislative care sancţionează sprijinul acordat migranţilor, a respins noua campanie a Budapestei, spunând că acesta foloseşte ‘ştiri false şi dezinformări’.