DISTRIBUIȚI
Reuters

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a cerut marţi guvernului Italiei să depună eforturi suplimentare pentru a asigura creşterea economică, transmit AFP şi dpa, potrivit Agerpres.

La Roma, îtr-o conferinţă de presă comună cu premierul italian Giuseppe Conte, Juncker a declarat: „Sunt puţin îngrijorat când văd că economia italiană îşi continuă regresul. Aş dori ca autorităţile italiene să facă eforturi suplimentare pentru a menţine viabilitatea creşterii economice”.


Citește și : Guvernul australian va aloca 270 de milioane de dolari pentru contracararea extremismului violent

Bugetul pentru 2019 convenit de Italia cu Comisia Europeană în decembrie anul trecut prevedea o creştere economică de 1%, iar „astăzi ştim că această cifră trebuie revizuită în jos”, a afirmat Juncker.

Duminică, ministrul italian al economiei, Giovanni Tria, a vorbit despre posibilitatea unei creşteri nule anul acesta. Comisia Europeană, care anticipa în februarie un PIB mai mare cu 0,2% decât cel realizat de Italia în 2018, îşi va revizui prognoza în mai, reaminteşte AFP.

„Având în vedere datoria publică masivă a Italiei, toate politicile care se bazează pe noţiunea de relansare bugetară vor fi limitate”, a avertizat Juncker. „Totuşi, păstrăm contactul pentru a vedea cum vom proceda”, a adăugat el.

Conte a asigurat că acordul din decembrie privind bugetul nu se va modifica şi a enumerat măsurile luate sau planificate de guvernul pe care îl conduce pentru relansarea economiei cu ajutorul unei „politici bugetare expansioniste, dar responsabile” şi a insistat asupra faptului că încetinirea economică afectează întreaga zonă euro.

Citește și : Premierul grec Alexis Tsipras efectuează o vizită ”istorică” în Macedonia de Nord

„Ar trebui ca statele membre care dispun de o marjă de manevră fiscală mai mare să o folosească pentru a susţine cererea internă şi investiţiile publice, pentru a permite Europei să crească la întregul potenţial şi să facă faţă acestei tendinţe negative”, a cerut prim-ministrul italian; potrivit AFP, a fost o aluzie la Germania.