DISTRIBUIȚI
afp

Şefii principalelor instituţii ale Uniunii Europene au calificat vineri drept o „greşeală istorică gravă” blocarea începerii negocierilor de aderare cu Macedonia de Nord şi Albania de către anumite state membre la summitul UE de la Bruxelles, relatează AFP şi Reuters, potrivit agerpres.

„Este o greşeală istorică gravă’, a acuzat preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, la conferinţa de presă de după încheierea Consiliului European. Preşedintele acestui for, Donald Tusk, a spus şi el că decizia reprezintă „o greşeală”, întrucât „o majoritate zdrobitoare a statelor membre susţine deschiderea acestor negocieri”.


Citește și : Ken Loach: Brexitul distrage atenția oamenilor de la problemele reale

„Dacă UE vrea să fie respectată, ea trebuie să-şi respecte angajamentele”, a avertizat Jean-Claude Juncker.

Potrivit France Presse, ţările care nu au fost de acord cu deschiderea negocierilor de aderare în cele două cazuri sunt Franţa, Olanda şi Danemarca.

„Vom reveni asupra chestiunii înainte de summitul pentru Balcanii occidentali de la Zagreb, din mai 2020”, a anunţat Donald Tusk.

Termenul de „greşeală istorică” pentru blocarea deschiderii negocierilor a fost folosit şi de premierul italian Giuseppe Conte în cadrul unei conferinţe de presă la Bruxelles. El a precizat că Roma va propune din nou demararea negocierilor de aderare a celor două state în noiembrie.

Citește și : Protestatarii din Barcelona AU BLOCAT accesul în Sagrada Familia