DISTRIBUIȚI
Reuters

Jumătate dintre scoţieni ar vota cu Partidul Naţional Scoţian (SNP) la viitoarele alegeri generale dacă o victorie pentru această formaţiune politică ar conduce la independenţa Scoţiei, indică un nou sondaj de opinie, informează joi dpa, potrivit agerpres.

Sondajul a fost realizat pe un eşantion de 1.006 scoţieni cu drept de vot de către Find Out Now pentru postul de televiziune Channel 4 News, după ce Curtea Supremă a Regatului Unit a decis că un nou referendum privind independenţa Scoţiei nu poate avea loc fără aprobarea parlamentului britanic.


Citeşte şi: El este George Hotz, codificatorul nonconformist căruia Elon Musk i-a cerut să repare Twitter… în 12 săptămâni – Black News

Dintre cei intervievaţi, 412 au votat cu SNP la ultimele alegeri generale, iar 50% au afirmat că vor vota cu această formaţiune dacă o victorie ar conduce la ieşirea Scoţiei din Regatul Unit.

O treime dintre respondenţi au spus că nu vor vota cu SNP, iar restul au afirmat că nu ştiu sau preferă să nu spună cum vor vota.

În acelaşi timp, puţin peste jumătate (51%) au declarat că vor vota pentru SNP la viitorul scrutin dacă votul lor va fi folosit ca mandat pentru a negocia independenţa cu guvernul Regatului Unit.

Întrebaţi ce este cel mai important pentru ei, doar un sfert (26%) au răspuns ‘independenţa Scoţiei’, în timp ce 61% au afirmat că economia şi serviciile publice din Scoţia, iar 13% au menţionat că nu ştiu sau preferă să nu spună cum vor vota.

Curtea Supremă a Regatului Unit a decis miercuri că guvernul scoţian nu poate organiza un nou referendum privind independenţa fără acordul Londrei.

Un astfel de scrutin ar avea consecinţe asupra uniunii cu Regatul Unit şi ar necesita deci acordul puterii centrale de la Londra, a explicat preşedintele Curţii Supreme, Robert Reed.

Citeşte şi: Susţinători ai lui Bolsonaro cer extratereştrilor să-i ajute să-l răstoarne pe Lula – Black News

Şefa executivului scoţian Nicola Sturgeon s-a declarat „dezamăgită” de această decizie, apreciind că „o lege care nu-i permite Scoţiei să-şi aleagă propriul viitor fără acordul Westminsterului arată că noţiunea de parteneriat voluntar cu Regatul Unit nu este decât un mit”.

De partea sa, guvernul de la Londra se opune ferm unui nou referendum, considerând că dezbaterea pe acest subiect s-a încheiat practic prin votul din 2014.