DISTRIBUIȚI
El Universal

Fostul preşedinte al parlamentului venezuelean Julio Borges a declarat miercuri, pentru AFP, că se simte „în siguranţă” în Columbia şi consideră că mandatul de arestare emis pe numele său la Caracas „nu există legal”. 

Curtea Supremă din Venezuela a ordonat miercuri arestarea lui Borges pentru presupus complot în vederea asasinării preşedintelui Nicolas Maduro într-un atac cu drone cu explozibil la o manifestare desfăşurată în weekend, relatează agerpres.


Citește și: Senatul argentinian respinge legalizarea avortului

„Mă simt în siguranţă în Columbia. Sunt recunoscător. Ceea ce s-a petrecut nu există politic, nici legal”, a arătat Julio Borges, cu referire la procedura de ridicare a imunităţii parlamentare şi la mandatul de arestare decis cu câteva ore mai înainte.

El a reafirmat că nu crede în atentatul cu drone cu explozibil al cărui victimă afirmă că a fost preşedintele Venezuelei, Nicolas Maduro.

„Nu a existat un atentat. Acesta a fost inventat de guvern. Este o perdea de fum creată pentru a ameninţa, a reprima”, a declarat acest avocat de 48 de ani, liderul partidului Primero Justicia (Justiţia mai întâi).

El a denunţat şi arestarea marţi a unui alt deputat al opoziţiei, reţinut într-un loc ţinut secret de autorităţi.

„Singurele lucruri care rămân de pe urma acestui guvern sunt brutalitatea şi represiunea.(…) El inventează zilnic comploturi: de această dată un atentat pentru a masca realitatea crizei severe care afectează Venezuela”, a subliniat Borges.

Citește și: Paradisul din Indonezia a fost lovit de un nou cutremur puternic

Nicolas Maduro l-a acuzat pe fostul preşedinte columbian Juan Manuel Santos că a fost în spatele „atentatului” de sâmbătă, realizat cu fonduri provenite din SUA, ţară care, ca şi alte state occidentale, nu recunoaşte alegerile prezidenţiale anticipate din 20 mai câştigate de Maduro.

Tensiunea rămâne puternică între Columbia şi Venezuela, ţări care au 2.200 de km de frontieră comună, notează AFP.

Noul preşedinte al Columbiei, Ivan Duque, a lansat marţi, la învestitura sa, un avertisment voalat la adresa regimului de la Caracas, pe care l-a descris deja în mai multe rânduri ca o „dictatură”, afirmând că respinge acest tip de guvernare.