DISTRIBUIȚI
bbc

Fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, a compărut luni în faţa unui tribunal din Londra în cadrul unei audieri cu privire la cererea de extrădare a sa în SUA, transmit Reuters şi dpa, potrivit agerpres.

Assange, îmbrăcat într-un costum bleumarin şi un pulover albastru deschis, a ridicat pumnul spre susţinătorii săi aflaţi la galerie. De această dată, a apărut ras proaspăt, în contrast cu barba lungă care îi crescuse în timp ce se ascundea în ambasada Ecuadorului la Londra.


Citește și: Șapte morți în revoltele din Chile! Președintele declară țara în RĂZBOI

Julian Assange, în vârstă de 48 de ani, este inculpat în SUA pentru 18 capete de acuzare, printre care conspiraţie în vederea accesului ilegal la informaţii păstrate în calculatoare guvernamentale şi încălcarea legii anti-spionaj. Dacă va fi judecat şi condamnat, el ar putea petrece zeci de ani în detenţie.

Julian Assange a fost arestat pe 11 aprilie la Londra după ce Quito i-a revocat azilul diplomatic graţie căruia fondatorul WikiLeaks a rămas timp de aproape şapte ani în ambasada ecuadoriană, unde se refugiase în 2012 pentru a nu fi extrădat în Suedia, unde era acuzat de viol.

Statele Unite îl acuză pe Assange că a pus în pericol surse prin dezvăluirea în 2010 de către WikiLeaks a unei cantităţi imense de documente militare şi diplomatice clasificate.

Australianul, în prezent în detenţie la Londra şi vizat de o procedură de extrădare în SUA, este acuzat de ‘complot’ împreună cu fostul analist militar Bradley (ulterior Chelsea) Manning, aflat la originea acestei scurgeri fără precedent de documente.

Citește și: Berlinul critică dur Ankara: Ofensiva turcă din nordul Siriei încalcă dreptul internaţional

În luna iunie, fostul ministru de interne britanic Sajid Javid a semnat un ordin ce permite extrădarea lui Assange în SUA.

În faţa clădirii Curţii de Magistraţi de la Westminster s-au adunat luni protestatari, unii purtând pancarte de susţinere a lui Assange.

Înaintea audierii, directorul adjunct al Amnesty International pentru Europa, Massimo Moratti, a cerut Marii Britanii să nu aprobe extrădarea lui Julian Assange în SUA, din cauza ‘riscurilor reale de încălcări grave ale drepturilor omului’.