DISTRIBUIȚI
Daily Express

Fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, a făcut apel vineri la decizia guvernului britanic de a-l extrăda către Statele Unite, a anunţat Înalta Curte de la Londra, relatează AFP, potrivit agerpres.

Australianul, în vârstă de 50 de ani, este urmărit penal în Statele Unite, unde riscă 175 de ani de închisoare pentru o scurgere masivă de documente confidenţiale. După o lungă bătălie juridică, ministrul britanic de Interne, Priti Patel, a semnat pe 17 iunie un ordin de extrădare.


Citește și : Xi Jinping: ‘Nu există niciun motiv pentru a schimba’ principiul ‘o ţară, două sisteme’

Assange, care s-a aflat trei ani la închisoarea de înaltă securitate Belmarsh, lângă Londra, a avut termen până vineri să facă apel.

Justiţia britanică a confirmat că „a primit o notificare din partea lui Julian Assange în care acesta anunţa că face apel la decizia Ministerului de Interne de a-l extrăda”.

Vineri, înainte ca Julian Assange să împlinească 51 de ani, câţiva zeci de susţinători – inclusiv soţia sa Stella Assange, cu care s-a căsătorit în martie – s-au adunat în faţa Ministerului de Interne pentru a protesta împotriva deciziei de extrădare.

Citește și : SUA deplâng ‘erodarea autonomiei’ în Hong Kong, la 25 de ani de la retrocedare

Dacă i se acordă autorizaţia de a face apel, audierea ar putea să nu aibă loc până la începutul anului 2023, a declarat pentru agenţia de presă PA Kate Goold, partener la firma de avocatură Bindmans şi specialist în cazuri de extrădare.

Potrivit acesteia, Assange ar putea sesiza şi Curtea Europeană a Drepturilor Omului, proces care ar putea dura câţiva ani.