DISTRIBUIȚI
Salah Abdeslam, one of the suspects in the 2015 Islamic State attacks in Paris, appears in court during his trial in Brussels, Belgium February 5, 2018. REUTERS/Emmanuel Dunand/Pool ATTENTION EDITORS - THE DEFENDANT'S FACE HAS BEEN PIXELATED BY JUDICIAL ORDER.

Judecătorii de instrucţie francezi însărcinaţi cu ancheta asupra atentatelor de la 13 noiembrie 2015 care au făcut 130 de morţi în capitala Paris şi în oraşul Saint-Denis şi-au terminat investigaţiile, au anunţat luni surse judiciare, potrivit AFP, transmite și agerpres.

La patru ani după aceste atacuri care au fost cele mai sângeroase din valul de atentate jihadiste din Franţa, magistraţii şi-au anunţat luni intenţia de a încheia procesul de informare judiciară, deschizând o perioadă de o lună pentru observaţiile părţilor şi pentru cererile parchetului naţional antiterorist francez, înaintea unei decizii finale privind organizarea unui proces.


Citește și: Șapte morți în revoltele din Chile! Președintele declară țara în RĂZBOI

În total, 14 persoane, dintre care 11 aflate în detenţie provizorie, au fost inculpate în această anchetă complexă, care ar urma să ducă la un proces la Paris ce nu va începe mai devreme de un an, în cel mai bun caz.

Printre ei, Salah Abdeslam, singurul membru încă în viaţă al celor trei comandouri jihadiste care au comis aceste atacuri, este încarcerat în Franţa, la trei ani şi jumătate după ce a fost arestat în Belgia.

Alţi cinci suspecţi, inclusiv unii despre care se crede că ar fi morţi în Siria sau în Irak, precum fraţii Clain, sunt vizat de un mandat de arestare.

Citește și: Berlinul critică dur Ankara: Ofensiva turcă din nordul Siriei încalcă dreptul internaţional

La 13 noiembrie 2015, nouă bărbaţi au comis atacuri în mai multe puncte din capitala franceză şi la Saint-Denis (regiunea pariziană), în apropiere de Stade de France, la terasele unor restaurante şi în sala de concerte Bataclan din Paris, făcând 130 de morţi şi peste 350 de răniţi.

Investigaţiile au scos la iveală o celulă jihadistă mult mai mare care s-a aflat în spatele acestor atentate, revendicate de gruparea Statul Islamic (SI), cu ramificaţii în mai multe ţări din Europa, în special în Belgia. La 22 martie 2016, ea a atacat de asemenea aeroportul şi metroul din Bruxelles, făcând 32 de morţi.