DISTRIBUIȚI
dw

Justiţia venezueleană i-a interzis marţi lui Juan Guaido, care s-a autoproclamat preşedinte, să părăsească ţara, o ripostă a preşedintelui socialist Nicolas Maduro împotriva acestui opozant susţinut de Statele Unite, relatează AFP, potrivit agerpres.

Obiect al unei anchete preliminare, în special pentru „acţiuni aducând atingere păcii din ţară”, şeful parlamentului, 35 de ani, este supus unei „interdicţii de a părăsi ţara fără autorizaţie până la finalul anchetei” şi blocării conturilor sale bancare”, a anunţat preşedintele Tribunalului suprem de justiţie (TSJ), Maikel Moreno.


Citește și: Theresa May vrea renegocierea acordului de Brexit, UE nici nu vrea să audă

TSJ, cea mai înaltă instanţă juridică din Venezuela, este subordonat puterii, toţi membrii săi fiind desemnaţi de chavism.

Anterior, Casa Albă a avertizat: „Cei care încearcă să saboteze democraţia şi să îl atace pe Guaido vor suporta consecinţele”, a scris pe Twitter consilierul preşedintelui Donald Trump pentru probleme de securitate naţională, John Bolton.

„Singurul răspuns al regimului este persecuţia, represiunea”, a denunţat în faţa presei Juan Guaido, când ameninţările cu represalii la adresa sa au apărut în cursul zilei de marţi.

El a lansat un apel funcţionarilor din justiţie: „Nu trebuie să vă sacrificaţi pentru uzurpatorul Maduro şi gaşca sa!”.

Citește și : Putin AMENINȚĂ SUA că va face totul pentru a-l apăra pe Maduro

Pentru a-l fragiliza mai mult pe Nicolas Maduro, Statele Unite au ameninţat marţi cu noi sancţiuni contra regimului de la Caracas.

„Căutăm sancţiuni suplimentare (…) pentru a ne asigura că protejăm activele ţării pentru poporul venezuelean”, a afirmat secretarul american al Trezoreriei, Steven Mnuchin. „Fără îndoială, încercăm să tăiem fondurile regimului”, a mai spus el.

Luni, Statele Unite au sancţionat compania naţional a petrolului din Venezuela, PDVSA, căreia i-au interzis să aibă legături comerciale cu entităţi americane şi i-au îngheţat bunurile din străinătate.