DISTRIBUIȚI
Montreal Gazette

Liderul opoziţiei din Venezuela, Juan Guaido, a semnalat că este deschis la negocieri cu preşedintele autoritar Nicolas Maduro, transmite miercuri dpa, potrivit agerpres.

„Venezuela cunoaşte cea mai gravă criză din istoria sa. Avem nevoie de soluţii realiste şi practice”, a afirmat Guaido într-un mesaj video difuzat marţi.


Citeşte şi: Ciocnirile violente dintre palestinieni şi israelieni au continuat şi noaptea trecută – Black News

Juan Guaido a subliniat necesitatea unui acord de „salvare naţională” între forţele democratice, regim şi comunitatea internaţională.

Obiectivul este ca guvernul lui Maduro să permită organizarea de alegeri libere, venirea ajutorului umanitar în Venezuela şi eliberarea deţinuţilor politici, a explicat Guaido.

În schimb, ar putea fi propusă o ridicare treptată a sancţiunilor împotriva guvernului, a menţionat el, lansând totodată un apel la comunitatea internaţională să menţină presiunea asupra lui Maduro.

În acelaşi timp, Guaido, care s-a autodeclarat preşedinte interimar la începutul lui 2019, fiind şi recunoscut de numeroase ţări – inclusiv SUA şi Germania – ca şef de stat legitim, a îndemnat opoziţia divizată la unitate.

Citeşte şi: Hamas lansează sute de rachete asupra Israelului – Black News

La sfârşitul anului trecut, opoziţia venezueleană şi-a pierdut majoritatea în parlament, dar rezultatele scrutinului au fost respins de o bună parte a comunităţii internaţionale.

Recent, Maduro a părut să adopte o poziţie mai conciliantă. Doi politicieni din opoziţie au fost aleşi de curând în consiliul electoral naţional şi şase responsabili din industria petrolieră condamnaţi la ani grei de închisoare au primit permisiunea de a-şi continua arestul la domiciliu.