DISTRIBUIȚI
afp

Liderul opoziţiei venezuelene, Juan Guaido, a acuzat puterea chavistă că vrea să reducă la tăcere Adunarea Naţională, prin blocarea accesului deputaţilor în clădire de către forţele de ordine, transmite AFP, potrivit agerpres.

Puterea „încearcă să reducă la tăcere prin forţă Parlamentul, care este singura instanţă legitimă (din Venezuela) recunoscută de restul lumii”, a declarat Guaido, care prezidează Adunarea Naţională, marţi, într-o conferinţă de presă.


Citeşte şi: Fiul lui Trump a acceptat să fie audiat în Senatul american

În zori, efective ale poliţiei, Gărzii Naţionale bolivariene – o structură militarizată – şi ale serviciului de informaţii (Sebin) au fost desfăşurate în jurul Palatului federal şi au interzis accesul deputaţilor şi jurnaliştilor întreaga zi, a constatat AFP.

Parlamentul este singura instituţie venezueleană controlată de opoziţia faţă de Nicolas Maduro, căruia Juan Guaido, recunoscut preşedinte interimar de circa 50 de state, îi respinge orice legitimitate.

În faţa presei, deputaţii au acuzat Sebin că a încercuit clădirea, „pretextând prezenţa unor dispozitive explozive”, pentru a-i ţine la distanţă.

„Astăzi, Palatul federal legislativ este ocupat de armată. (Puterea) poate că are forţa brută, dar nu convinge. (…) Tot ce-i rămâne este persecuţia, hărţuirea şi ridicarea imunităţii” parlamentarilor, a spus Guaido, anunţând o nouă şedinţă pentru miercuri.

Parlamentarii urmau să discute marţi urmărirea penală faţă de unii deputaţi care sunt acuzaţi de Justiţie că au susţinut „activ” revolta eşuată din 30 aprilie, iniţiată de Juan Guaido.

După aceasta, puterea chavistă şi-a axat ofensiva pe Adunarea Naţională, urmărind penal „trădătorii” responsabili, în opinia sa, de această operaţiune.

Marţi, Adunarea Constituantă, care face parte din tabăra Maduro, a ridicat imunitatea altor cinci deputaţi ai opoziţiei, ridicând astfel la 14 numărul parlamentarilor care vor fi aduşi în faţa justiţiei pentru trădare de ţară. Ei sunt acuzaţi că au susţinut apelul lui Guaido la revoltă militară, fără rezultat, din 30 aprilie.

Citeşte şi: Manifestaţii violente împotriva construirii unei catedrale în Ekaterinburg

Printre cei 14 deputaţi urmăriţi penal, Edgar Zambrano, vicepreşedintele Adunării Naţionale, a fost arestat săptămâna trecută şi transferat într-o închisoare militară.

Un deputat a fugit în Columbia vecină, iar alţi patru s-au refugiat în reşedinţe diplomatice. Cel mai recent caz, Franco Manuel Casella, ajuns la ambasada Mexicului marţi seara, potrivit guvernului mexican, a cărui politică este de a nu se implica în criza venezueleană.

Într-o reuniune a Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite, SUA au cerut „măsuri concrete” faţă de represiunea tot mai puternică asupra Parlamentului de la Caracas. „Regimul şi-a intensificat eforturile pentru încarcerarea liderilor opoziţiei”, a denunţat ambasadorul american interimar la ONU, Jonathan Cohen.