DISTRIBUIȚI
The Times of Israel
AFP

Statele din Uniunea Europeană trebuie să fie dispuse să intervină în soluţionarea crizelor internaţionale sau, în caz contrar, riscă să prelungească paralizia existentă în politica lor externă, a declarat duminică, la Munchen, şeful diplomaţiei europene Josep Borrell, potrivit Reuters, potrivit agerpres.

”Europa trebuie dezvolte un apetit pentru putere”, a spus Borrell la Conferinţa pentru Securitate de la Munchen, subliniind că nu este vorba doar despre puterea militară.


Citește și : Mai multe rachete au căzut în apropierea ambasadei americane la Bagdad

”Trebuie să fim capabili să acţionăm … nu făcând comentarii şi exprimând temeri în fiecare zi”, a afirmat înaltul demnitar european adresându-se liderilor politici, parlamentarilor şi diplomaţilor prezenţi la Munchen.

El a accentuat că prin competitivitatea sa economică UE şi-a sporit aşa-numita ‘soft power’, dar influenţa blocului comunitar în lume a scăzut în parte pentru că politica ‘America în primul rând’, promovată de preşedintele SUA Donald Trump, a subminat priorităţile europene.

Citește și : China respinge criticile SUA, catalogându-le drept ‘minciuni’

”Atunci când nu există unanimitate (în Uniunea Europeană), majoritatea rămasă trebuie să acţioneze”, a mai afirmat fostul ministru de externe spaniol.