DISTRIBUIȚI
The Times of Israel
(FILES) In this file photo taken on January 15, 2007 European Parliament President Josep Borrell gives a farewell speech at the European Parliament in Strasbourg. Josep Borrell, former president of the European Parliament and very active against Catalan separatism, will be the new Spanish socialist government's foreign minister, a party source told AFP. / AFP PHOTO / Frederick FLORIN

Şeful diplomaţiei europene Josep Borrell şi-a exprimat vineri, la Washington, dorinţa de a întoarce pagina în criza franco-americană care a determinat şi o răcire a relaţiilor dintre Statele Unite şi Uniunea Europeană şi a salutat o cooperare transatlantică consolidată, transmite AFP, potrivit agerpres.

„Nu o să fim masochişti şi să tot insistăm asupra problemelor noastre, trebuie să le depăşim şi să privim spre viitor”, a declarat Josep Borrell reporterilor la o zi după întâlnirea cu omologul său american Antony Blinken.


Citește și : Creşterea numărului de judecători ai Curţii Supreme a SUA ‘comportă riscuri considerabile’

„A fost un incident, au existat unele neînţelegeri, a existat o lipsă de comunicare, toate acestea au fost deja spuse”, a remarcat el.

„Este în regulă, s-a terminat, să mergem mai departe. Şi să începem să colaborăm mai îndeaproape”, a adăugat şeful diplomaţiei europene.

În septembrie, Josep Borrell a exprimat „solidaritatea” Uniunii Europene faţă de Franţa în criza fără precedent pe care a traversat-o relaţia sa cu Statele Unite după anunţul preşedintelui Joe Biden despre o nouă alianţă în regiunea indo-pacifică cu Australia şi Regatul Unit, care a determinat anularea unui mega-contract privind livrarea de submarine de către Franţa autorităţilor australiene. Franţa a acuzat o „lovitură pe la spate” şi o „încălcare a încrederii”.

Preşedintele Biden şi omologul său francez Emmanuel Macron au ajuns în cele din urmă la un acord pentru a încerca să restabilească încrederea.

„Este clar că dorinţa de a coopera şi de a construi un parteneriat mai echilibrat este, pentru ambele tabere, piatra de temelie a acestui nou parteneriat”, a apreciat vineri Josep Borrell.

Citește și : POTOP în Grecia (VIDEO)! Oamenii s-au refugiat pe acoperişurile caselor

El a salutat lansarea în viitor a unui dialog americano-european privind securitatea şi apărarea, dar şi decizia, anunţată joi împreună cu secretarul de stat Antony Blinken, de a organiza la sfârşitul anului consultări la nivel înalt privind regiunea indo-pacifică. Acest forum se va adăuga dialogului deja în desfăşurare dintre Bruxelles şi Washington cu privire la poziţia de adoptat faţă de China, a cărei următoare reuniune este programată să aibă loc în decembrie.