DISTRIBUIȚI
The Times of Israel
(FILES) In this file photo taken on January 15, 2007 European Parliament President Josep Borrell gives a farewell speech at the European Parliament in Strasbourg. Josep Borrell, former president of the European Parliament and very active against Catalan separatism, will be the new Spanish socialist government's foreign minister, a party source told AFP. / AFP PHOTO / Frederick FLORIN

Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe şi politică de securitate, Josep Borrell, a salutat acordul de încetare a focului în nord-vestul Siriei, intrat în vigoare vineri, dar a lansat un apel la prudenţă şi la facilitarea transporturilor umanitare în zonă, relatează AFP şi Reuters, potrivit agrepres.

”Evident că mă bucur de această încetare a focului, este o veste bună. Cel puţin este un semn de bunăvoinţă, acum vom vedea cum funcţionează”, a declarat Josep Borrell înaintea celei de-a doua zi a reuniunii miniştrilor de externe din UE, la Zagreb.


Citeşte şi: Un deputat şi un angajat al Parlamentului francez au fost infectaţi cu coronavirus

El a adăugat că ţările membre vor analiza o eventuală suplimentare a fondurilor pentru gestionarea problemei migranţilor aflaţi în Turcia, dar a subliniat că UE nu va accepta ca refugiaţii să fie folosiţi ca instrument de negociere.

”Vom discuta acest lucru. Turcia are o mare povară şi trebuie să înţelegem asta. Dar în acelaşi timp, noi nu putem accepta că migranţii sunt folosiţi ca o sursă de presiune”, a spus şeful diplomaţiei europene.

Acordul privind încetarea focului în nord-vestul Siriei prevede că Rusia şi Turcia vor organiza, începând cu 15 martie, patrulări comune pe o mare porţiune a autostrăzii M4, o axă esenţială pentru regim şi care traversează regiunea siriană Idlib. Va fi pentru prima dată când ruşii şi turcii vor patrula împreună în această zonă.

Citeşte şi: Grecia impune restricţii de navigaţie în jurul unor insule

Moscova şi Ankara au prevăzut, de asemenea, crearea unui ”culoar de securitate” de şase kilometri adâncime de o parte şi de alta a acestei autostrăzi, ceea ce înseamnă o zonă-tampon cu o lăţime de 12 kilometri. Parametrii care definesc această zonă vor fi finalizaţi în termen de şapte zile, conform textului convenit de Rusia şi Turcia.

Turcia, care adăposteşte deja 3,6 milioane de sirieni pe teritoriul său, a cerut miercuri un sprijin european pentru ”soluţiile politice şi umanitare turce în Siria”, indispensabil în opinia Ankarei pentru soluţionarea durabilă a situaţiei migranţilor şi refugiaţilor, adaugă AFP.