DISTRIBUIȚI
European Parliament - Europa EU

Lumea are nevoie de leadership-ul SUA în bătălia împotriva pandemiei de COVID-19, a declarat şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, care l-a îndemnat pe viitorul preşedinte american să se mobilizeze împotriva pandemiei, în timp ce reacţia lui Donald Trump a fost considerată tardivă, relatează Reuters, potrivit agerpres.   

În momentul în care ţările bogate încearcă să acapareze importante cantităţi de doze de vaccinuri împotriva COVID-19 în detrimentul celor mai sărace, Josep Borrell a apreciat că revine SUA misiunea să-şi ocupe locul de „motor al lumii” şi să contribuie la gestionarea crizei sanitare.


Citește și : Eurodeputaţii cer transparenţă totală pentru contractele şi distribuirea vaccinurilor anti-COVID

„Lumea se va confrunta în acest an cu una dintre cele mai mari provocări ale vaccinării umanităţii. Aceasta va necesita multă solidaritate, multă cooperare şi multe resurse”, a subliniat diplomatul spaniol în cursul unui interviu acordat Reuters.

„Aceasta este prima criză mondială în care leadership-ul american a fost absent şi lumea are nevoie de leadership-ul SUA”, a insistat Josep Borrell, adăugând că UE va fi alături de Washington.

Gestionarea pandemiei de către preşedintele american Donald Trump a fost criticată vehement până şi în propria sa, făcând practic imposibil un răspuns internaţional la scară largă. Epidemia s-a soldat cu aproape 400.000 de decese în SUA.

Josep Borrell a pledat de asemenea pentru o relansare a relaţiei transatlantice după mandatul lui Donald Trump, marcat de o frenezie de tweets şi de sloganul „America First” („America mai întâi”).

„După o guvernare prin tweets, putem guverna utilizând un alt mijloc de comunicare, clarificând poziţii şi ţinând seama de probleme şi interese ale altora”, a declarat el.

„Cu doar două lucruri, revenirea SUA în Acordul asupra climatului şi reintegrarea în acordul nuclear cu Iranul, lumea va fi mult mai bună şi mai sigură”, a adăugat el.

Diplomatul a anunţat de altfel că îl va invita pe Antony Blinken, viitorul secretar de stat american, la reuniunea informală a miniştrilor de externe ai ţărilor din UE, prevăzută pentru 4-5 martie la Lisabona, cu scopul de a relansa cooperarea între UE şi SUA, după patru ani de tensiuni cu administraţia Trump.

Citește și : Aproape 1000 de nemţi au fost răpuşi de coronavirus în utimele 24 de ore

Şeful diplomaţiei europene a citat între altele dosare asupra cărora Washingtonul şi Bruxellesul ar putea colabora, precum digitalizarea şi China.

El a susţinut acordul de investiţii încheiat între UE şi China la sfârşitul lunii decembrie, înainte de intrarea în funcţie a lui Joe Biden, apreciind că aceasta nu ar trebui considerată o victorie diplomatică a Chinei.

„Nu suntem într-o rivalitate permanentă (cu China). Suntem în acelaşi timp parteneri, trebuie să ne împărţim, trebuie să lucrăm împreună”, a afirmat Borrell, potrivit Reuters.