DISTRIBUIȚI
The Times of Israel
(FILES) In this file photo taken on January 15, 2007 European Parliament President Josep Borrell gives a farewell speech at the European Parliament in Strasbourg. Josep Borrell, former president of the European Parliament and very active against Catalan separatism, will be the new Spanish socialist government's foreign minister, a party source told AFP. / AFP PHOTO / Frederick FLORIN

Şeful diplomaţiei Uniunii Europene, Josep Borrell, face apel la miniştrii de externe europeni să îşi înainteze propriile idei pentru a promova pacea între israelieni şi palestinieni, după respingerea unei propuneri a preşedintelui american Donald Trump, relatează DPA, potrivit agerpres.

Săptămâna trecută, Borell a criticat un plan mult aşteptat al SUA pentru rezolvarea conflictului vechi de decenii aflat în centrul tensiunilor din Orientul Mijlociu, susţinând că se îndepărtează de parametrii conveniţi la nivel internaţional.


Citeşte şi: Venezuela îşi trimite armata la graniţa cu Columbia

„Aş vrea să discut cu miniştrii de externe din UE despre ce idei au statele europene şi despre orice iniţiativă pe care am putea să o luăm pentru a face ca procesul de pace dintre Israel şi palestinieni să avanseze”, a spus Borrell într-un interviu pentru cotidianul german Die Welt.

El a recunoscut, totuşi, că Uniunea Europeană este departe de a avea o poziţie comună în privinţa procesului de pace din Orientul Mijlociu.

Borrell şi-a exprimat îngrijorarea că planul SUA ar putea duce la anexarea Văii Iordanului şi a altor părţi din Cisiordania. În această situaţie, a spus el, Uniunea Europeană va trebui să acţioneze împotriva unei astfel de încălcări grave a dreptului internaţional.

„Dacă se va întâmpla, va trebui să vedem ce răspuns adoptăm. Nu putem doar să spunem că suntem îngrijoraţi şi să nu facem nimic”, a mai afirmat şeful diplomaţiei europene, care a atras atenţia Israelului să nu adopte „măsuri unilaterale”.

Citeşte şi: Secretarul american al Justiţiei critică Twitter-urile lui Trump: ‘Îmi fac munca imposibilă!’

Nu este suficient ca o singură ţară să adopte o astfel de măsură, „indiferent cât de puternică ar putea fi”, a spus Borrell.

„Anexarea Crimeii nu este un lucru pe care să îl putem justifica doar pentru că Rusia a considerat că are dreptul să facă asta”, a adăugat el.

Borrell urmează să participe la acest sfârşit de săptămână la Conferinţa de Securitate de la Munchen, o reuniune anuală a politicienilor şi diplomaţilor de top din întreaga lume.