DISTRIBUIȚI
epa

Şeful diplomaţiei europene Josep Borell a calificat marţi drept o „prioritate absolută” dosarul libian, cu prilejul unei deplasări la Tripoli, unde a discutat despre mijloacele de a consolida armistiţiul şi de a relansa discuţiile între taberele rivale, relatează AFP, potrivit agerpres.

„Libia rămâne prioritatea absolută a Uniunii Europene”, a postat Borell pe Twitter la finalul unei întrevederi cu şeful guvernului de uniune (GNA), Fayyez al-Sarraj, şi membrii cabinetului său.


Citește și: Maduro a graţiat peste 100 de opozanţi

„Ne exprimăm satisfacţia în privinţa recentului acord de încetare a focului şi vom continua să sprijinim dialogul şi soluţiile politice”, a adăugat Înaltul Reprezentant pentru afaceri externe al UE, care a ajuns în jurul prânzului la Tripoli, unde îşi are sediul GNA.

Libia este într-o situaţie de haos de ani de zile, fiind împărţită între două tabere rivale: GNA, la Vest, recunoscut de ONU, şi o putere în Est reprezentată de mareşalul Khalifa Haftar.

Pe 22 august, aceste tabere în conflict au anunţat, separat, o încetare a focului şi organizarea de alegeri în viitor. Toate precedentele tentative de soluţionare a crizei au eşuat.

Aceste anunţuri privind o încetare a focului şi o reluare a procesului politic „creează o nouă speranţă” în vederea unei soluţii paşnice, a afirmat totuşi Josep Borell, într-un comunicat în numele celor 27 de state membre ale UE.

Citește și: Trump nu are de gând să viziteze familia lui Jacob Blake

În funcţie de la sfârşitul lui 2019, Borell se află în prima sa vizită în Libia, unde speră „să facă astfel încât eforturile UE să progreseze” în favoarea „reluării dialogului politic” în această ţară afectată de multiple ingerinţe externe, a postat pe Twitter purtătorul său de cuvânt, Peter Stano.

GNA beneficiază de mai multe luni de o susţinere militară sporită din partea Turciei, în timp ce tabăra Haftar este sprijinită de Emiratele Arabe Unite, Rusia şi Egipt.

În cadrul UE, ţări precum Franţa şi Italia şi-au exprimat în mai multe rânduri dezacordurile privind Libia, unde haosul s-a instalat după căderea regimului lui Muammar Gaddafi în 2011.