DISTRIBUIȚI
Perfil

Jose „Pepe” Mujica, fost preşedinte al Uruguayului (2010-2015) şi personalitate marcantă a stângii latino-americane, a anunţat marţi că se retrage din viaţa politică, renunţând la 85 de ani la unicul său mandat de senator, informează AFP, potrivit agerpres.   

Pandemia de coronavirus a grăbit decizia atipicului fost preşedinte, ales iniţial deputat în 1995, care suferă de o boală imunitară.


Citește și : Singapore ‘dă drumu’ la nunţi’, dar toţi participanţii vor fi testaţi pentru coronavirus

„Această situaţie mă obligă, cu mult regret pentru profunda mea vocaţie politică, să vă cer să luaţi act de demisia mea”, a declarat Mujica în faţa Senatului, unde a fost reales în 2019. „Plec recunoscător, cu numeroase amintiri şi o profundă nostalgie. Pandemia m-a aruncat afară”, a spus el.

Fost membru de gherilă, cu discurs spontan, fără limbaj de lemn şi adesea polemic, „Pepe” Mujica a devenit celebru în întreaga lume după ce a reuşit să facă adoptate măsuri progresiste în această ţară latino-americană: dreptul la avort, căsătoria între persoane de acelaşi sex sau legalizarea canabisului, o premieră mondială în 2013.

Respingând convenţiile, acest apologet al simplităţii şi frugalităţii îşi dona aproape toate veniturile sale unui program de locuinţe sociale, atrăgându-şi supranumele de „cel mai sărac preşedinte din lume”.

Ministru al agriculturii din 2005 până în 2008, el îşi revendica rădăcinile ţărăneşti în aşa măsură încât a propus ca şedinţele de guvern să aibă loc la mica sa fermă, unde el continua să cultive flori.

Citește și : Rusia face un compromis major de dragul tratatului New START

Jose Mujica este unul dintre fondatorii, în anii 1990, a gherilei de extremă stânga Tupamaros. Rănit cu focuri de armă în 1970, el a stat la închisoare pe toată durata dictaturii în Uruguay (1973-1985). Plasat în izolare, el a fost de asemenea torturat.

Marţi, un alt fost preşedinte uruguayan, centristul Julio Maria Sanguinetti (1985-1990 şi 1995-2000) şi-a prezentat de asemenea demisia în faţa Senatului, la 84 de ani.