DISTRIBUIȚI
AFP

Fostul preşedinte al Comisiei Europene, José Manuel Barroso, va prelua conducerea alianţei GAVI, care supervizează în prezent dispozitivul ONU de acces mondial la vaccinul împotriva COVID-19, potrivit AFP, scrie agerpres.

Consiliul de Administraţie al GAVI – unde UNICEF, OMS, Banca Mondială şi Fundaţia Bill & Melinda Gates ocupă locuri permanente – a aprobat în unanimitate alegerea fostului premier al Portugaliei (2002-2004), care a condus Comisia Europeană timp de zece ani (2004-2014), înainte de a lucra pentru banca de investiţii Goldman Sachs.


Citește și : Autoritățile din Kuweit DEZMINT decesul emirului Sheikh Sabah al-Ahmad al-Sabah

„Lumea are nevoie de GAVI acum mai mult ca niciodată, atât pentru a garanta că vaccinurile împotriva COVID-19 ajung la toate ţările, bogate şi sărace, cât şi pentru a-şi continua misiunea principală, şi anume aceea de a proteja sute de milioane de persoane împotriva bolilor evitabile”, a declarat Barroso, citat într-un comunicat al GAVI.

Acest parteneriat public-privat a fost creat în 2000 pentru a extinde accesul la vaccinare în ţările sărace. Alianţa reuneşte ţările cu venituri mici şi guvernele donatoare, OMS, UNICEF, Banca Mondială, producătorii de vaccinuri din diverse ţări, institute tehnice şi de cercetare, societatea civilă, Fundaţia Bill & Melinda Gates şi alţi filantropi privaţi.

De la începutul pandemiei de COVID-19, organizaţia cu sediul la Geneva a fost însărcinată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii să coordoneze dispozitivul ONU de acces mondial la vaccin împotriva COVID-19, denumit COVAX (COVID-19 Vaccine Global Access – Acces Mondial la Vaccinul împotriva COVID-19).

Citește și : Moscova cere Ankarei ‘să nu pună gaz pe foc’ în conflictul din Nagorno-Karabah

Fostul premier portughez îi va succeda în funcţie nigerienei Ngozi Okonjo-Iweala, în prezent candidată la direcţia generală a Organizaţia Mondială a Comerţului (OMS) şi al cărei mandat la preşedinţia GAVI se va încheia în decembrie.

Procesul de selecţie a început în octombrie 2019. Peste 100 de persoane şi-au depus candidatura la preşedinţia Consiliului de Administraţie al GAVI, un post neremunerat.