DISTRIBUIȚI
Fortune

Gigantul Johnson & Johnson (J&J) știa de câteva decenii că în pudra pentru copii pe care o produce există azbest, care poate provoca diverse boli, inclusiv cancerul, arată o investigație a agenției de presă Reuters, care a fost publicată vineri, scrie Mediafax.

Informațiile despre compoziția Johnson’s Baby Powder au fost ascunse de companie, atât față de public, cât și față de diverse instituții. De exemplu, J&J nu a spus FDA, autoritatea de securitate alimentară și de sănătate din Statele Unite ale Americii, că cel puțin trei teste, care au fost efectuate de trei laboratoare diferite, între 1972 și 1975, au arătat că există azbest în pudra de talc pe care o proceduce, iar într-un caz nivelurile raportate erau „destul de ridicate”.


Citește și : Liderii UE convin continuarea actualei politici privind migraţia

În prezent, compania este implicată în câteva mii de procese sub acuzația că produsele realizate cuprind substanțe cancerigene. După mai multe decenii de acuzații, de-abia anul acesta, J&J a fost obligată să le prezinte mii de paginii de documente interne confidențiale avocațiilor a peste 11.700 de reclamanți. Acuzatorii susține faptul că talcul din produsele companiei provoacă, printre alte boli, și cancer.

Documentele interne arată că, între 1971 și 2001, în produsele J&J în care exista pudră de talc a fost semnalată prezența azbestului, iar oficialii companiei, cercetătorii, doctorii și avocații din cadrul acesteia erau îngrijorați de modul în care să abordeze această problemă. Cu toate acestea, niciunul nu a anunțat că știe de această situație.

Începând cu 2012 până în prezent, J&J a pierdut deja câteva cazuri răsunătoare, în urma cărora a trebuit să achite mai multe miliarde de dolari. Pe lângă diverse tipuri de cancer, cele mai multe acuzații au fost făcute de femei care susțin că s-au îmbolnăvit de cancer ovarian, în urma utilizării pudrei de talc a companiei drept antiperspirant sau deodorant.

Citește și : ‘Vestele galbene’: Franţa are ‘nevoie de calm, de ordine şi să revină la o funcţionare normală’, afirmă Macron

Reuters susține că i-a prezentat companiei acuzațiile din cadrul investigației sale, dar, până joi seara, reprezentanții J&J nu au făcut niciun comentariu pentru agenția de presă citată.