DISTRIBUIȚI
Twitter

Consilierul pentru securitate naţională al Casei Albe John Bolton a anunţat vineri că se va deplasa în Turcia şi în Israel în ianuarie pentru a discuta despre situaţia din Siria, după decizia preşedintelui Donald Trump de a retrage trupele americane din această ţară, relatează AFP, potrivit agerpres.

Decizia a fost primită foarte bine la Ankara, dar a provocat îngrijorare în Israel, aliat apropiat al SUA.


Citește și : Premierul albanez Edi Rama remaniază cabinetul în contextul valului de proteste studenţeşti şi anticorupţie

„Vom discuta despre eforturile noastre continui de a face faţă provocărilor de securitate cu care se confruntă aliaţii şi partenerii noştri în regiune, în special următoarea fază a luptei împotriva grupării Statul Islamic, în contextul în care SUA încep să-şi repatrieze trupele din Siria”, a postat Bolton pe Twitter.

Donald Trump a anunţat săptămâna trecută retragerea celor 2.000 de soldaţi americani desfăşuraţi în Siria, estimând că gruparea jihadistă Statul Islamic, care şi-a pierdut teritoriile aproape în totalitate, a fost „învinsă”.

În acelaşi timp, Washingtonul a apărat cu fermitate dreptul Israelului de a lansa lovituri aeriene în Siria, despre care acesta afirmă că sunt îndreptate împotriva forţelor iraniene şi a aliatului lor Hezbollah.

Rusia a acuzat miercuri Israelul de „încălcare grosolană a suveranităţii” Siriei, al cărui teritoriu a fost vizat, cu o zi înainte, potrivit Damascului şi Moscovei, de lovituri aeriene ale forţelor israeliene.

Citește și : Pavel Filip: Guvernul de la Chișinău susține în totalitate integritatea teritorială a Ucrainei

„SUA susţin pe deplin dreptul Israelului de a se apăra de aventurismul agresiv al regimului iranian şi vor continua să se asigure că Israelul are capacitatea militară pentru a o face eficient”, a precizat Robert Palladino, purtător de cuvânt al Departamentului de Stat american, într-un comunicat.

Secretarul de stat american Mike Pompeo urmează să se întâlnească cu premierul israelian Benjamin Netanyahu săptămâna viitoare, în Brazilia.