DISTRIBUIȚI
The Times

Defecţiune în rândurile conservatorilor britanici: fostul preşedinte al Camerei Comunelor, John Bercow, a anunţat sâmbătă că se alătură Partidului Laburist, notează Reuters, potrivit agerpres

Fostul speaker în vârstă de 58 de ani, care li s-a opus frecvent şi cu tărie premierilor Boris Johnson şi Theresa May în timpul negocierilor privind Brexitul, şi-a exprimat convingerea că, în prezent, Partidul Conservator este „reacţionar, populist, naţionalist şi uneori chiar xenofob”.


Citește și : Putin încearcă să ofere partidului la putere în Rusia un impuls preelectoral

Cu toate acestea, el şi-a petrecut cea mai mare parte a carierei politice în rândurile conservatorilor. În calitate de preşedinte al Comunelor din 2009 până în 2019, John Bercow a redat culoarea funcţiei de speaker prin chemările sale la ordine („Order”) sau cravatele sale rămase celebre, precum şi prin sprijinul acordat deputaţilor dornici să „împiedice” eforturile depuse de Theresa May sau Boris Johnson pentru a face adoptată legislaţia referitoare la Brexit.

Pentru aceasta, numeroşi conservatori şi susţinători ai Brexitului l-au criticat pentru că nu a demonstrat neutralitatea politică cerută de îndatoririle sale. „Speaker-ul este cea mai înaltă autoritate a Comunelor şi este imparţial din punct de vedere politic”, precizează Camera pe site-ul său, unde sunt enumeraţi toţi speaker-ii începând cu anul 1258.

La o întrebare a jurnalului The Observer, John Bercow a răspuns că în prezent doreşte să-i ajute pe laburişti să-l alunge pe Boris Johnson de la putere şi vrea să „sprijine egalitatea, justiţia socială şi internaţionalismul”.

Citește și : SUA donează 2,5 milioane de doze de vaccin Taiwanului