DISTRIBUIȚI
The Srpska Times

Măsurile luate pentru protejarea frontierelor externe ale Uniunii Europene, inclusiv a frontierei dintre Croaţia şi Bosnia, în faţa migraţiei ilegale trebuie să respecte drepturile fundamentale ale omului, din care face parte şi dreptul la azil, a declarat sâmbătă şeful delegaţiei UE în Bosnia-Herţegovina, Johann Sattler, transmite agenţia croată de presă HINA, scrie agerpres.

El a făcut aceste precizări într-o scrisoare deschisă în care răspunde apelului unor organizaţii neguvernamentale bosniace de a lua poziţie în legătură cu faptul că, susţin ele, asistenţa financiară trimisă de blocul comunitar Bosniei în vederea combaterii migraţiei ilegale contribuie în mai mare măsură la „militarizarea forţelor de securitate” în loc să-i ajute pe migranţii care trăiesc în condiţii inumane în această ţară.


Citește și : Autoritățile franceze au folosit gaze lacrimogene împotriva protestatarilor de la Paris

Grupul de ONG-uri, intitulat Reţeaua păcii, se pronunţă de asemenea într-o scrisoare difuzată vineri împotriva politicii UE de închidere a frontierelor, care îi pune, în opinia lor, într-o situaţie imposibilă pe migranţii blocaţi în Bosnia-Herţegovina. Împiedicarea accesului lor în Uniunea Europeană „din cauza violenţei poliţiei de frontieră din Croaţia şi Slovenia” reprezintă o crimă împotriva umanităţii care contribuie la creşterea tensiunilor în Bosnia, se subliniază în scrisoare.

Johann Sattler menţionează în răspunsul său că UE a acordat Bosniei de la începutul lui 2018 asistenţă în sumă de 36 milioane de euro, bani din care 94% au fost alocaţi pentru finanţarea activităţilor din taberele de migranţi şi restul de 6% pentru întărirea capacităţii de control al graniţelor.

Sattler notează că UE va continua să caute soluţii sustenabile şi acceptabile pentru toate părţile prin dialog şi consultări cu autorităţile din Bosnia-Herţegovina, dar şi că măsurile de la frontierele externe ale Uniunii, inclusiv cea dintre Croaţia şi Bosnia, trebuie să respecte drepturile fundamentale ale omului şi dreptul la azil conform legislaţiei europene.

Citește și : La un an de la debutul mişcării ‘vestelor galbene’, în întreaga Franţă au fost lansate apeluri la manifestaţii

Comisia Europeană este în contact cu autorităţile croate în ce priveşte implementarea sistemului de azil european, adaugă şeful delegaţiei UE, prezentând poziţia Bruxellesului în legătură cu acuzaţiile privind modul în care îi tratează poliţia croată pe migranţii care încearcă să treacă graniţa clandestin.