DISTRIBUIȚI
Olivier Douliery-Pool/Getty Images

Preşedintele ales al SUA Joe Biden se pregăteşte să semneze încă de miercuri, imediat după învestirea sa, o întreagă serie de ordine executive şi memorandumuri, prin care va anula unele politici adoptate de preşedintele în exerciţiu Donald Trump şi va lua primele sale măsuri pentru combaterea pandemiei de COVID-19 şi a schimbărilor climatice, relatează Reuters şi AFP, potrivit agerpres.

Biden va ordona între altele purtarea obligatorie a măştii în spaţiile federale şi crearea unei noi echipe de coordonare a răspunsului la pandemie la Casa Albă, a precizat Jen Psaki, viitoare directoarea de comunicare a preşedinţiei.


Citeşte şi: Steve Bannon se numără printre americanii graţiaţi de Trump

El va iniţia de asemenea procesul de readucere a SUA în acordul de la Paris privind clima şi va emite un ordin vizând combaterea schimbărilor climatice, ce se va referi între altele la anularea controversatului proiect de oleoduct Keystone XL dintre Canada şi Statele Unite.

Noul preşedinte vrea să acţioneze imediat şi în privinţa politicilor din domeniul migraţiei, iar în acest sens va revoca starea de necesitate decretată de Trump care a contribuit la finanţarea construirii unui zid la frontiera cu SUA şi va anula interdicţia de călătorie impusă unor ţări cu majoritate musulmană.

Citeşte şi: Trump a discutat cu apropiaţii săi despre formarea propriului partid

Deciziile lui Biden vizând „îndeplinirea promisiunilor făcute de preşedintele ales poporului american” vor continua şi în zilele şi săptămânile următoare şi vor avea în vedere între altele revocarea interzicerii serviciului militar pentru americanii transgender şi anularea restricţiilor impuse finanţării de programe în străinătate legate de avort, a menţionat Psaki.