DISTRIBUIȚI
The Straits Times

Preşedintele SUA, Joe Biden, urmează să îl primească pe cancelarul german Olaf Scholz în februarie la Washington, a anunţat vineri o responsabilă americană, dezminţind informaţiile privind o neînţelegere între cei doi lideri, relatează AFP, potrivit agerpres

Revista germană Der Spiegel a relatat vineri că noul şef al guvernului german a declinat o invitaţie la o „întâlnire de ultim moment” în această săptămână cu preşedintele american pentru a discuta despre criza ucraineană cu Rusia.


Citește și : Erdogan vrea să medieze conflictul dintre Rusia şi Ucraina! După vizita anunţată la Kiev, liderul de la Ankara are în vedere ‘un popas’ la Moscova

„Pot să vă spun că informaţiile conform cărora cancelarul ar fi refuzat deja o invitaţie de ultim moment a preşedintelui Biden nu sunt exacte”, a dezminţit pentru AFP un purtător de cuvânt al lui Olaf Scholz.

O dezminţire similară a venit şi de la partea americană. „Această poveste este complet falsă, fabricată de la un capăt la altul”, a reacţionat o responsabilă americană care l-a însoţit pe secretarul de stat Antony Blinken în această săptămână în Europa.

„Preşedintele a avut deja o discuţie bună cu cancelarul şi este bucuros să îl primească la Washington în februarie”, le-a spus ea jurnaliştilor în avionul cu care şeful diplomaţiei americane se întoarce în SUA.

Această viitoare vizită la Casa Albă nu a fost încă oficial confirmată de Berlin.

Germania este în centrul unor discuţii pentru a pune la punct sancţiunile fără precedent promise de statele occidentale Moscovei în cazul unei invazii în Ucraina.

Una din axele ripostei gândite de SUA este refuzul Berlinului de a pune în funcţiune gazoductul Nord Stream 2 dintre Rusia şi Germania, un proiect drag Kremlinului.

Citește și : O nouă sub-variantă Omicron îi pune pe jar pe oamenii de ştiinţă

În articolul său, Der Spiegel evocă o vizită a directorului CIA, William Burns, săptămâna trecută la cancelaria Germaniei.

Şeful serviciului de informaţii externe al SUA „i-ar fi cerut lui Scholz să adopte o poziţie mai fermă faţă de Rusia”, susţine săptămânalul, fără a cita o sursă.