DISTRIBUIȚI
Former Vice President Joe Biden pauses as he speaks at the University of Utah in December. Allegations of inappropriate contact with women are putting Biden's potential campaign hopes in jeopardy.

Preşedintele ales al SUA, Joe Biden, trebuie să restabilească credibilitatea ţării cu privire la drepturile omului în plan intern şi în străinătate, a afirmat miercuri directorul Human Rights Watch, cu sediul la New York, după ce a declarat că au fost patru ani de abuz al principiilor democratice, relatează Reuters, potrivit agerpres.

Într-un interviu acordat Reuters înainte de difuzarea raportului anual al grupului internaţional pentru apărarea drepturilor omului, Kenneth Roth a afirmat că preşedintele în exerciţiu Donald Trump a încălcat drepturile omului în propria ţară şi nu este în măsură să critice bilanţurile în domeniu ale altor ţări.


Citește și : Putin ORDONĂ vaccinarea în masă a rușilor

Biden, care urmează să preia funcţia de preşedinte al SUA la 20 ianuarie, ar trebui să facă din respectarea drepturilor omului un fundament al politicii externe a SUA, a spus Roth, director executiv al HRW.

”Trump a fost un dezastru complet pentru drepturile omului, el a încălcat drepturile omului în ţară chir prin incitarea la atacul din 6 ianuarie asupra Capitolului, acesta fiind doar cel mai recent exemplu al celor patru ani de abuz asupra principiilor democratice”, a declarat Roth pentru televiziunea Reuters la Geneva.

Cu opt zile înainte de încheierea mandatului lui Trump, Camera Reprezentanţilor votează miercuri un act de impeachment (punere sub acuzare şi destituire), preşedintele american în exerciţiu fiind acuzat că a incitat la insurecţie într-un discurs adresat susţinătorilor săi săptămâna trecută, după care o parte dintre aceştia au luat cu asalt Capitoliul, violenţe soldate cu cinci morţi.

Trump a negat responsabilitatea pentru violenţele de la Capitoliu precum şi acuzaţiile anterioare de încălcare a drepturilor omului. El a spus că criticii săi au fraudat alegerile pentru a-i bloca politicile ”Make America Great Again” şi ”America First”, dar nu a prezentat dovezi în acest sens.

Roth l-a acuzat pe Trump că „s-a simţit confortabil cu orice autocrat prietenos sub soare”, în timp ce şi-a rezervat criticile privind drepturile omului la adresa unor „adversari percepuţi” precum Venezuela, Cuba, Iran şi „uneori China”.

”Dar acest tip de abordare total inconsecventă nu a avut nicio credibilitate. Criticile sale nu aveau nici o forţă atunci când oamenii ştiau că servesc o altă agendă politică, nu o agenda principială”, a spus el.

Biden ar trebui să articuleze drepturile omului ca un ”principiu director al politicii externe a SUA şi apoi să rămână consecvent, chiar şi atunci când este dificil”, a spus Roth.

Citește și : Irlanda şi Ţările de Jos sunt principalele beneficiare ale fondurilor post-Brexit

El îi recomandă preşedintelui ales al SUA să anuleze vânzările de arme către ţări precum Egiptul, Arabia Saudită şi Israel şi să critice politica premierului indian Modi sale faţă de musulmani, ”chiar dacă India va fi un aliat important în contestarea Chinei”.

Roth a cerut, de asemenea, ca SUA să revină din nou în Consiliul ONU pentru Drepturile Omului, un forum de la Geneva la care Trump a renunţat în iunie 2018, ”chiar dacă acesta critică Israelul”.