DISTRIBUIȚI
Twitter

Fostul vicepreşedinte Joe Biden, candidatul Partidului Democrat la preşedinţia SUA, a avertizat Regatul Unit că dacă Brexit-ul va duce la încălcarea acordului de pace din Irlanda de Nord, nu va exista un tratat comercial între Londra şi Washington, transmite Reuters joi, potrivit agerpres.

‘Nu putem permite ca Acordul din Vinerea Mare, care a adus pacea în Irlanda de Nord, să devină o victimă a Brexit-ului. Orice acord comercial între SUA şi Regatul Unit trebuie să depindă de respectarea Acordului şi să evite revenirea la o frontieră dură. Punct.’, a scris Biden în reţeaua Twitter.


Citeşte şi: Bill Barr vrea acuzarea pentru REVOLTĂ a manifestanţilor americani

Premierul britanic Boris Johnson a propus un pachet legislativ care ar încălca parţial acordul privind retragerea ţării sale din Uniunea Europeană, în special prevederile referitoare la Irlanda de Nord. El consideră că UE a adoptat o poziţie de forţă la negocierile comerciale şi încearcă să divizeze Regatul Unit. Johnson consideră că Londra trebuie să aibă posibilitatea de a încălca o parte din tratatul semnat anul acesta, pentru ca Londra să îşi poată onora angajamentele din acordul de pace din 1998, care a încheiat trei decenii de violenţe în Irlanda de Nord.

Prin acordul din Vinerea Mare, unioniştii pro-britanici, majoritar protestanţi, şi naţionaliştii catolici irlandezi au renunţat la confruntări, iar frontiera între Republica Irlanda, membră a UE, şi Irlanda de Nord, parte a Regatului Unit, a devenit practic deschisă. Uniunea Europeană susţine că orice încălcare a tratatului pentru Brexit poate bloca negocierile comerciale, ceea ce ar complica situaţia frontierei respective.

Biden a redistribuit pe Twitter o scrisoare prin care congresmanul Eliot Engel, preşedintele comisiei pentru afaceri externe a Camerei Reprezentanţilor din Congresul SUA, îi cerea lui Johnson să respecte acordul de pace din 1998.

Engel l-a îndemnat pe premierul britanic ‘să renunţe la orice eforturi îndoielnice şi incorecte de a încălca protocolul privind Irlanda de Nord din Acordul de Retragere’ a Regatului Unit din UE şi ‘să se asigure că negocierile pentru Brexit nu subminează deceniile de progres pentru instaurarea păcii în Irlanda de Nord şi opţiunile de viitor pentru relaţiile bilaterale’. El a susţinut că Congresul nu va sprijini un acord de liber schimb cu Londra, dacă britanicii nu îşi respectă angajamentele.

Citeşte şi: Un general de armată preia conducerea luptei anti-COVID în Brazilia

Scrisoarea a fost semnată şi de congresmenii Richard Neal, William Keating şi Peter King.

Johnson insistă însă să îşi pună în aplicare planul. Guvernul său a convenit miercuri să lase parlamentului decizia privind utilizarea atribuţiilor post-Brexit, în cadrul proiectului de lege privind piaţa internă. Prin această poziţie, executivul a evitat o rebeliune în interiorul Partidului Conservator, aflat la putere din 2010.