DISTRIBUIȚI
Twitter

Preşedintele SUA, Joe Biden, a oferit luni sprijin omologului columbian, Ivan Duque,”pentru a face faţă (…) acţiunilor teroriste” după atacul asupra elicopterului său, incident petrecut în apropierea graniţei cu Venezuela, transmite AFP, potrivit agerpres.

Este pentru prima oară când preşedintele american discută direct cu Duque de la sosirea sa la Casa Albă, a informat preşedinţia columbiană.


Citește și: Suntem SPIONAȚI prin telefoane, computere, televizoare, mașini. Chiar și prin soneria de la ușă!

Potrivit ministerului apărării, tirurile care au vizat elicopterul prezidenţial vineri au fost iniţiate de membri ai Armatei de Eliberare Naţională (ELN), ultima gherilă activă din ţară, precum şi de disidenţi ai acordului de pace cu FARC, semnat în 2016.

Cele două grupuri, împreună cu organizaţiile paramilitare, se luptă pentru miile de hectare de coca plantate în regiune, pe unde trece un traseu important al contrabandei spre Venezuela.

ELN şi disidenţii Forţelor armate revoluţionare din Columbia sunt de asemenea acuzaţi de guvern că se află în spatele unui atac cu maşină capcană produs în urmă cu zece zile împotriva unei cazarme militare din Cucuta, principalul oraş de frontieră din estul ţării.

Soldaţi americani se aflau în această bază pentru a ajuta la combaterea traficului de droguri.

FBI participă la ancheta pentru identificarea celor responsabili pentru atacul soldat cu rănire a 36 de persoane. ELN a negat orice implicare.

Potrivit preşedinţiei columbiene, preşedintele Biden şi-a exprimat, de asemenea,”îngrijorarea cu privire la situaţia din Venezuela şi impactul său regional şi a subliniat importanţa obţinerii unui consens la nivel internaţional pentru alegeri libere şi corecte” în această ţară.

Columbia şi SUA conduc eforturi în regiune pentru îndepărtarea de la putere a preşedintelui venezuelan Nicolas Maduro. Ambele ţări consideră că Maduro este un dictator şi l-au recunoscut pe liderul opoziţiei, Juan Guaido, ca preşedinte interimar.

Citește și: Americanii vor relații mai stabile cu Rusia, dar vor riposta la atacuri. Cu China este mai complicat

În pofida unei frontiere permeabile de aproximativ 2.200 de kilometri, Bogota şi Caracas nu au relaţii diplomatice din februarie 2019.

Guvernul Duque a lansat un plan ambiţios pentru regularizarea a aproximativ un milion din cei 1.8 milioane de migranţi venezueleni aflaţi în prezent pe teritoriul Columbiei.

În cadrul conversaţiei telefonice cu preşedintele columbian, Joe Biden a anunţat, de asemenea, că SUA donează 2.5 milioane de doze de vaccin anti-COVID-19 Janssen.