DISTRIBUIȚI
BBC.com

Preşedintele SUA, Joe Biden, şi vicepreşedintele Kamala Harris au promis sâmbătă să utilizeze toate mijloacele aflate la dispoziţia lor pentru a apăra dreptul la avort, al cărui viitor este suspendat în aşteptarea unei decizii a Curţii Supreme, informează Reuters, potrivit agerpres

”Dreptul constituţional stabilit în cazul Roe vs. Wade în 1973 este atacat mai mult ca niciodată”, au afirmat Biden şi Harris într-un comunicat cu ocazia marcării a 49 de ani de la acea decizie istorică.


Citește și : Erdogan vrea să medieze conflictul dintre Rusia şi Ucraina! După vizita anunţată la Kiev, liderul de la Ankara are în vedere ‘un popas’ la Moscova

Fără a utiliza termenul ‘avort’ în comunicatul lor, preşedintele şi vicepreşedintele SUA au tras un semnal de alarmă asupra ”restrângerii accesului la asistenţă de sănătate sexuală şi reproductivă”, în special în statele Texas şi Mississippi.

Dreptul la avort în SUA – care nu este garantat de o lege federală – se bazează pe decizia Curţii Supreme în cazul ‘Roe vs. Wade’. Înalta curte a confirmat în 1992 acest drept atât timp cât fetusul nu este viabil, adică spre 22-24 de săptămâni de sarcină.

Însă state precum Texas au lansat o ofensivă, adoptând legi restrictive dintre care unele contravin jurisprudenţei, cu scopul de furniza înaltei curţi un prilej de a reveni asupra acestui subiect.

Citește și : O nouă sub-variantă Omicron îi pune pe jar pe oamenii de ştiinţă