DISTRIBUIȚI
Casa Alba/REUTERS

Preşedintele american Joe Biden a avut o videoconferinţă cu principalii săi aliaţi europeni în urma discuţiei neconcludente purtate marţi cu liderul rus Vladimir Putin, a anunţat miercuri purtătorul de cuvânt al guvernului german Steffen Seibert, citat de agenţia de presă dpa, potrivit agerpres.

Biden a vorbit marţi seara târziu cu cancelarul german în exerciţiu Angela Merkel, preşedintele francez Emmanuel Macron, premierul italian Mario Draghi şi premierul britanic Boris Johnson.


Citeşte şi: PANICA creată de Omicron aruncă Europa într-o zonă foarte întunecată – Black News

În timpul videoconferinţei, liderii europeni au reiterat ”sprijinul deplin pentru suveranitatea şi integritatea teritoriale ale Ucrainei”, a spus Seibert.

Toţi participanţii au accentuat ”nevoia ca Rusia să reducă tensiunile şi să caute o soluţie diplomatică, inclusiv prin intermediul formatului Normandia pentru implementarea Acordurilor de la Minsk”, a adăugat purtătorul de cuvânt german.

Biden şi Putin au avut marţi o discuţie online de aproape două ore consacrată situaţiei din estul Ucrainei.

”Cred că această situaţie nu ne mulţumeşte nici pe noi, nici pe americani”, a declarat Iuri Uşakov, consilierul pentru politică externă al preşedintelui rus, potrivit agenţiei de presă Interfax.

Relaţiile actuale dintre cele două puteri mondiale sunt un motiv de îngrijorare, a adăugat Uşakov, în pofida faptului că Washingtonul şi Moscova se declară dispuse să lucreze împreună pentru reducerea tensiunilor.

Citeşte şi: OMS: ‘Niciun motiv să ne îndoim’ că vaccinurile actuale nu protejează împotriva Omicron – Black News

În ultimele săptămâni, SUA au acuzat Rusia că desfăşoară trupe în apropierea frontierei cu Ucraina, în Occident fiind exprimate tot mai des temeri legate de o posibilă invazie rusă.

De partea sa, Moscova respinge criticile occidentale şi acuză Ucraina că a deplasat peste 120.000 de soldaţi în Donbas, unde separatiştii pro-ruşi luptă din 2014 pentru controlul regiunii.