DISTRIBUIȚI
RuNews24

Joe Biden a primit-o miercuri dimineaţă la Casa Albă pe lidera opoziţiei belaruse în exil Svetlana Tihanovskaia, aflată la Washington de zece zile, relatează AFP şi Reuters, potrivit agerpres.   

„Am fost onorat să mă întâlnesc cu @Tihanovskaia la Casa Albă în această dimineaţă. SUA sunt alături de poporul belarus în căutarea democraţiei şi a drepturilor umane universale”, a afirmat preşedintele american într-o postare pe Twitter, alături de care a distribuit o fotografie în care poate fi văzut conversând cu Svetlana Tihanovskaia.


Citește și : Bilanţul inundaţiilor din centrul Chinei creşte la 71 de morţi

Opozanta, care susţine că a câştigat alegerile prezidenţiale din 2020 în Belarus, i-a mulţumit preşedintelui democrat „pentru un semn puternic de solidaritate cu milioanele de belaruşi curajoşi care se luptă paşnic pentru libertatea lor”.

„Lumea este alături de noi”, a adăugat ea pe aceeaşi reţea socială.

Potrivit unui înalt responsabil al executivului american, care s-a exprimat sub protecţia anonimatului, întâlnirea a fost pentru Joe Biden „o oportunitate de a-şi exprima personal susţinerea pentru poporul din Belarus”.

Svetlana Tihanovskaia, care a ajuns pe 18 iulie în capitala americană, s-a întâlnit şi cu şeful diplomaţiei americane Antony Blinken, căruia i-a transmis o listă de companii publice belaruse împotriva cărora SUA ar trebui, în opinia ei, să instituie sancţiuni sau să le consolideze pe cele existente.

Citește și : Navalnîi le cere simpatizanţilor săi să se mobilizeze după blocarea celor 49 de site-uri legate de mişcarea sa

„Numai belaruşii înşişi pot duce ţara către o schimbare democratică, dar noi sperăm într-o participare americană activă şi nu numai simbolică”, a spus ea la o masă rotundă organizată de Asociaţia corespondenţilor la Departamentul de Stat.

Svetlana Tihanovskaia, intrată în politică după ce soţul ei a fost arestat, s-a refugiat în Lituania după ce a revendicat victoria în faţa preşedintelui Lukaşenko la scrutinul din 9 august 2020, care a fost urmat de ample manifestaţii pro-democraţie reprimate violent de regim.