DISTRIBUIȚI

Preşedintele american Joe Biden a anunţat marţi primele sale numiri în posturi de judecători federali, punând accentul pe diversitate, în contrast cu predecesorul său republican, Donald Trump, potrivit AFP și agerpres.

Judecătoarea afroamericană Ketanji Brown Jackson (foto), în vârstă de 50 de ani, este numită la Curtea de Apel din Washington, o instanţă reputată pentru importanţa dosarelor care sunt examinate acolo. Dacă va fi confirmată de Senat, ea îi va succeda lui Merrick Garland, devenit secretar al Justiţiei.


Vezi şi: Poliţiştii mexicani au omorât o imigrantă – VIDEO

Numele lui Ketanji Brown Jackson este cu regularitate citat pentru Curtea Supremă. Dacă se va alătura, în anii care urmează, prestigioasei instanţe, ea ar deveni prima femeie de culoare într-un astfel de post.

Dintre cele 11 nominalizări ale preşedintelui american, trei sunt femei afroamericane, propuse pentru posturi la curţi de apel.

Aceste nominalizări reprezintă „o diversitate largă de origini, experienţe şi perspective, care sunt forţa ţării noastre”, a subliniat Joe Biden într-un comunicat.

Conform Constituţiei americane, preşedintele îi numeşte pe viaţă pe judecătorii Curţii Supreme şi pe judecătorii federali, în tribunalele de apel sau de primă instanţă. Apoi este sarcina Senatului să îi confirme.

În timpul mandatului său, Donald Trump s-a arătat extrem de activ în privinţa acestui dosar care stârneşte pasiuni de decenii în rândul alegătorilor conservatori.

Citeşte şi: 25 de lideri mondiali vor un tratat comun privind pandemiile

Colaborând strâns cu liderul republican al Senatului, Mitch McConnell, el a numit peste 200 de judecători cu vederi conservatoare în tribunalele federale.

La instalarea la putere, el s-a putut sprijini pe un Senat dominat de republicanii care, din 2014 şi până în 2016, i-au blocat pe candidaţii prezentaţi de Barack Obama, lăsând 107 posturi judiciare vacante.