DISTRIBUIȚI

Noul preşedinte american, Joseph Biden, l-a numit pe Rob Malley în funcţia de emisar special pentru Iran, a anunţat, vineri, Jen Psaki, purtătorul de cuvânt al Casei Albe, conform site-ului Axios.com, potrivit agerpres

Rob Malley, fost consilier prezidenţial pentru Orientul Mijlociu în timpul Administraţiei Barack Obama, a participat la negocierile pentru semnarea Acordului nuclear din 2015 dintre Iran şi marile puteri din Grupul 5+1 (SUA, Rusia, China, Marea Britanie, Franţa şi Germania). În 2018, preşedintele Donald Trump a decis retragerea SUA din acest acord.


Citește și : Antonio Guterres s-a vaccinat anti-COVID şi cere ca toată lumea să aibă acces la vaccin

Rob Malley, expert privind situaţia din Orientul Mijlociu, este directorul Institutului de studii International Crisis Group (Grupul Internaţional privind Crizele).

Jen Psaki, purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei SUA, a declarat că Iranul trebuie să revină la respectarea în totalitate a Acordului nuclear din 2015 înainte ca Statele Unite să anuleze sancţiunile şi să se alăture din nou tratatului. Însă Iranul cere mai întâi anularea sancţiunilor impuse de SUA, pentru a reveni la respectarea Acordului nuclear.

Citește și : Datele personale ale olandezilor au fost FURATE din programul de monitorizare a cazurilor de COVID

Rob Malley a declarat recent că dosarul nuclear iranian este un subiect sensibil. „Unele acţiuni ale Iranului ar putea genera efecte adverse. Cred că vine un moment în care mai multă presiune ar putea însemna că şi Administraţia Joe Biden şi-ar putea modifica direcţia”, a afirmat Rob Malley.