DISTRIBUIȚI
Reuters

Candidatul democrat la alegerile prezidenţiale americane, Joe Biden, a declarat că dacă va ajunge preşedinte va consolida alianţa SUA cu Seulul şi nu va utiliza ameninţarea cu reducerea efectivelor militare americane din Coreea de Sud ca monedă de negociere, relatează Reuters şi Yonhap, potrivit agerpres.

În timpul mandatului administraţiei Trump, SUA şi Coreea de Sud au avut divergenţe legate de împărţirea cheltuielilor implicate de cazarea forţelor americane în Coreea, o moştenire a războiului intercoreean din 1950-1953 încheiat cu un armistiţiu şi nu cu un tratat de pace.


Citeşte şi: Peste 18.000 de germani au aflat că sunt infectaţi cu COVID în ultimele 24 de ore

”Ca preşedinte, voi sta alături de Coreea de Sud, consolidând alianţa noastră pentru a salvgarda pacea în Asia de Est şi în afara ei mai degrabă decât şantajând Seulul cu ameninţarea nechibzuită că ne vom retrage trupele”, a scris Biden în articolul intitulat ‘Speranţă pentru viitorul nostru mai bun”, publicat vineri de agenţia de presă sud-coreeană Yonhap.

”Mă voi angaja într-o diplomaţie bazată pe principii şi voi menţine presiunea pentru o Coree de Nord denuclearizată şi o Peninsulă Coreeană unificată, lucrând pentru reuniunea americanilor coreeni separaţi de decenii de cei dragi din Coreea de Nord”, a adăugat Joe Biden.

Citeşte şi: O braziliancă a fost ucisă în atacul terorist din Nisa

Anterior în această lună, problema costurilor implicate de staţionarea forţelor americane în Coreea de Sud a fost abordată de miniştrii apărării american, Mark Esper, şi sud-coreean Suh Wook.

Pentagonul a anunţat recent că, în absenţa unui acord asupra împărţirii costurilor staţionării celor 28.500 de militari americani în Coreea de Sud, va trimite în aprilie 2021 în concediu fără plată 9.000 de lucrători sud-coreeni.