DISTRIBUIȚI
AP

Preşedintele american Joe Biden a dat asigurări vineri că retragerea trupelor SUA din Afganistan nu se va încheia mai repede decât era prevăzut, ca răspuns la o întrebare în legătură cu probabilitatea unei finalizări a procesului zilele următoare, relatează AFP, potrivit agerpres

„Suntem exact pe traiectoria planificată”, a afirmat el în timpul unei conferinţe de presă, în momentul în care talibanii continuă să câştige teren în Afganistan.


Citește și : Cehia introduce teste PCR la intrarea în țară pentru persoanele nevaccinate

Statele Unite au anunţat că ultimele lor trupe vor părăsi Afganistanul până pe 11 septembrie.

Întrebările s-au înmulţit însă recent cu privire la accelerarea calendarului, după ce trupele americane şi NATO au părăsit baza aeriană Bagram, de lângă Kabul.

Armata SUA şi-a coordonat războiul aerian şi sprijinul logistic pentru misiunea sa din Afganistan de la baza aeriană Bagram, iar retragerea simbolizează sfârşitul implicării militare a Statelor Unite în această ţară.

Citește și : Consiliul UE va organiza un summit dedicat relațiilor cu China și cu țările balcanice

Joe Biden a estimat că guvernul afgan ar trebui de acum să fie „capabil singur” să asigure securitatea capitalei Kabul, situată la aproximativ 50-60 km de aeroport.

Conform informaţiilor apărute în presă, americanii ar urma totuşi să menţină o prezenţă de aproape 600 de soldaţi la Kabul, pentru a-şi proteja ambasada.