DISTRIBUIȚI
Getty

Preşedintele american Joe Biden va organiza, pe 9 şi 10 decembrie, un summit pentru democraţie virtual la care vor fi invitaţi şefi de stat şi de guvern şi reprezentanţi ai societăţii civile, a anunţat miercuri Casa Albă, într-un comunicat, transmit Reuters şi AFP, potrivit agerpres.

Summitul ”va reuni şefi de stat, societatea civilă, organizaţii umanitare şi sectorul privat pentru a dezbate provocările cu care se confruntă democraţia, în scopul consolidării comune a bazelor pentru modernizarea democratică”.


Citește și: Ani grei de închisoare pentru un canadian acuzat de spionaj în China

Joe Biden nu a oferit detalii despre lista ţărilor invitate la acest summit care se prezintă, fără a menţiona explicit acest lucru, drept o alternativă la G20 şi o provocare lansată la adresa Beijingului.

Liderii ţărilor G20, grup a cărui componenţă este determinată de puterea economică şi la care participă şi regimuri autoritare precum China sau Arabia Saudită, urmează să se reunească la finalul lunii octombrie, în Italia.

Citeşte şi: Biden NU REGRETĂ ordinul de retragere a trupelor din Afganistan

”Provocarea vremurilor noastre este de a demonstra că democraţiile sunt în măsură să îmbunătăţească viaţa propriilor cetăţeni şi să răspundă marilor probleme ale lumii”, adaugă comunicatul.

Reuniunea în sistem de videoconferinţă din luna decembrie va fi urmată, după un an, de o sesiune cu participare fizică.