DISTRIBUIȚI
NBC News

Preşedintele american Joe Biden a evocat marile oportunităţi economice pe care le creează lupta împotriva schimbărilor climatice, în a doua zi a summitului privind clima organizat online de Washington, relatează dpa, potrivit agerpres.

Potrivit lui Biden, combaterea crizei climatice poate genera milioane de locuri de muncă bine plătite în toată lumea, de exemplu prin extinderea folosirii mobilităţii electrice şi a energiilor regenerabile.


Citește și : Aleksei Navalnîi IESE din greva foamei

Crearea de locuri de muncă se află şi în centrul programul major de înnoire a infrastructurii SUA propus recent de administraţia sa, a amintit Joe Biden.

El a reiterat că Statele Unite vor să-şi asume un rol de lider în lupta împotriva schimbărilor climatice, o schimbare netă de politică faţă de predecesorul său, Donald Trump.

Liderul de la Casa Albă s-a referit totodată la discursul din ajun al omologului său rus Vladimir Putin, remarcând că, în pofida numeroaselor conflicte politice dintre Rusia şi Occident, preşedintele rus a prezentat clima drept un element unificator în alocuţiunea sa de joi şi a făcut apel la întreaga comunitate mondială să-şi unească eforturile pentru combaterea încălzirii globale.

Joe Biden a calificat mesajul lui Vladimir Putin ca fiind încurajator şi a asigurat că Washingtonul doreşte să colaboreze cu Moscova pe această temă.

Potrivit Reuters, în marja summitului, omul de afaceri şi filantropul Bill Gates a indicat că lucrează cu parteneri la un program numit Breakthrough Energy Catalyst vizând strângerea de fonduri de la guverne, filantropi şi companii pentru investiţii care să contribuie la scăderea costurilor tehnologiilor „curate”.

Citește și : Țările baltice susțin Cehia în conflictul cu Rusia și expulzează patru diplomaţi ai Moscovei

La rândul său, Casa Albă a ţinut să dea asigurări altor state că SUA îşi pot respecta noile obiective de reducere a emisiilor cu efect de seră – cu 50-52% până în 2030 comparativ cu nivelul din 2005 – chiar dacă va veni o nouă administraţie, întrucât industria se îndreaptă oricum spre o energie mai curată, vehicule electrice şi creşterea ponderii energiilor regenerabile.

„Niciun politician, oricât de demagog, potent sau capabil ar fi, nu va putea schimba ce face piaţa”, a spus John Kerry, emisarul lui Biden pentru climă, citat de Reuters.