DISTRIBUIȚI
IDN-InDepthNews

Preşedintele american Joe Biden a însărcinat-o miercuri pe vicepreşedinta Kamala Harris să se ocupe de problema delicată a afluxului la graniţa cu Mexic a mii de migranţi, printre care numeroşi minori, informează AFP, potrivit agerpres.

Aceasta este prima oară când vicepreşedinta SUA este chemată să asume o responsabilitate de primă linie.


Citește și : Etna ERUPE din nou! Aeroportul din Catania a fost ÎNCHIS

Kamala Harris moşteneşte un dosar ce otrăveşte începutul de mandat al preşedintelui Biden, acuzat de oponenţii săi republicani că a adresat o veritabilă invitaţie la frontieră şi că nu a evaluat situaţia din teren.

„Vă încredinţez o sarcină dificilă”, a recunoscut preşedintele la o întâlnire la Casa Albă, apreciind în acelaşi timp că nimeni nu este mai potrivit să se ocupe de acest dosar ca vicepreşedinta sa, fostă senatoare şi procuror general al statului California.

Subliniind că a fost în primul rând un efort diplomatic, Joe Biden s-a referit la discuţiile în curs cu Mexic, dar şi cu El Salvador, Guatemala şi Honduras, ţări din care provine majoritatea minorilor care ajung la frontiera americană.

„Nu poate fi tăgăduit faptul că această situaţie reprezintă o adevărată provocare”, a replicat Kamala Harris, în contextul în care executivul american refuză cu obstinaţie să folosească cuvântul criză.

„Vom aplica legea”, a subliniat vicepreşedinta SUA.”Dar trebuie să abordăm şi motivele pentru care oamenii se angajează în această călătorie”, a adăugat ea, menţionând necesitatea de a consolida statul de drept şi de a lupta împotriva sărăciei şi a violenţei bandelor de infractori.

Preşedintele democrat Joe Biden s-a angajat în cadrul campaniei electorale să şteargă „ruşinea morală şi naţională” moştenită de la predecesorul său, Donald Trump, referire la separarea membrilor a mii de familii de migranţi, dintre care unele încă nu s-au reunit.

În prezent, deşi copiii nu mai sunt separaţi de părinţi la graniţă, sosirea unui număr semnificativ de minori neînsoţiţi este o realitate.

O delegaţie formată din oficiali ai Congresului şi ai Casei Albe urma să se deplaseze miercuri în apropierea graniţei de sud a SUA pentru a vizita un centru de primire din Carrizo Springs, statul Texas. Executivul a precizat că ministrul sănătăţii a autorizat prezenţa unei camere video în timpul acestei vizite.

„Executivul Biden ţine foarte mult la transparenţă”, a indicat Casa Albă, criticată pentru restricţiile impuse pe teren jurnaliştilor.

Într-un articol publicat în Washington Post, fotograful John Moore, autorul unei album ce documentează mişcarea migratorie la graniţa cu Mexic, s-a arătat indignat că s-a trecut de la „toleranţă zero” în administraţia Trump la „acces zero” în administraţia Biden.

Citește și : Spitalele din Ungaria sunt la limită: ‘EVITAŢI să vă infectaţi!’

„Actualul executiv a venit cu promisiunea de a face politica migratorie americană mai umană şi mai transparentă. Dar nu îşi ţine promisiunea cu privire la cel de-al doilea punct, aşa că este greu să îţi faci o ideea despre cel dintâi”, a scris John Moore.

Întrebat miercuri dimineaţă la CBS despre o posibilă vizită personală la frontieră, Kamala Harris a asigurat că se va deplasa în curând, fără a furniza o dată precisă.

„Suntem la putere de mai puţin de 100 de zile. Gestionăm situaţia, îi facem faţă, dar va dura timp”, a insistat vicepreşedinta SUA.