DISTRIBUIȚI

Preşedintele american Joe Biden a semnat miercuri ordinul executiv de punere în aplicare a unei reforme a justiţiei militare pentru a trece violenţele sexuale care se petrec în armată în rândul infracţiunilor din cel al delictelor, după ani de tentative nereuşite ale Pentagonului de a lupta împotriva acestui flagel, relatează AFP, potrivit agerpres.

Obiectul ordinului executiv este ‘de a face din hărţuirea sexuală o infracţiune conform codului de justiţie militară şi de a întări răspunsul armatei la violenţele conjugale şi la difuzarea sau distribuirea nejustificate de imagini intime’, a transmis pe Twitter preşedintele.


Citeşte şi: Canada sprijină Ucraina cu echipamente neletale – Black News

Ordinul, prevăzut în bugetul pe 2022 al Pentagonului, face efectivă legea aşa-numită ‘Eu sunt Vanessa Guillen’, după numele tinerei de 20 de ani încadrate în armată şi asasinate în 2020 la o mare bază militară americană după ce fusese victima hărţuirii sexuale.

Tânăra povestise familiei sale că nu mai avea încredere în superiorii săi pentru a ancheta plângerea pe care o făcuse pentru hărţuire sexuală, iar apropiaţii săi se îndoiseră în mod public cu privire la determinarea armatei de a investiga dispariţia Vanessei, până când trupul dezmembrat al acesteia a fost găsit în cele din urmă. Un număr de aproximativ 12 ofiţeri au fost demişi câteva luni mai târziu.

Legea prevede că agresiunile sexuale, violenţele conjugale şi agresiunile asupra minorilor vor fi judecate în faţa unei curţi marţiale şi că decizia de urmărire în justiţie a făptaşilor nu va mai reveni lanţului de comandă, ci va fi încredinţată unor procurori specializaţi, ce urmează a fi desemnaţi.

Armata americană opusese până acum rezistenţă asupra acestui punct, invocând nevoia de a menţine controlul disciplinei în rândurile sale. Însă, cum numărul agresiunilor sexuale nu a scăzut, ministrul apărării, Lloyd Austin, a mandatat o comisie independentă să-i transmită recomandări astfel încât agresorii sexuali din armată să poate fi aduşi mai eficient în faţa justiţiei.

Citeşte şi: Un soldat al Gărzii Naţionale din Ucraina şi-a împuşcat mortal cinci camarazi – Black News

Comisia a ajuns la concluzia că singura soluţie este retragerea superiorilor militari din decizia de inculpare sau nu a agresorilor sexuali.

Totodată, în loc de a suferi simple sancţiuni administrative ca până acum, aceşti agresori vor fi pasibili de pedepse cu închisoare.