DISTRIBUIȚI
Foreign Policy

La începutul ultimei zile a turneului său în Orientul Mijlociu, preşedintele american Joe Biden a avut o întrevedere cu premierul irakian Mustafa al-Kadhimi, în Arabia Saudită, a anunţat Casa Albă, informează sâmbătă dpa, potrivit agerpres.

Întrevederea de la Jeddah a avut loc înaintea reuniunii Consiliului de Cooperare din Golf (GCC), în format extins, la care Biden intenţiona de asemenea să participe.


Citește și : Sri Lanka: Demisia preşedintelui Rajapaksa a fost acceptată, premierul Wickremesinghe va fi învestit preşedinte interimar

Alături de alte probleme, reuniunea urma să abordeze problema ameninţării pe care Iranul o reprezintă în regiune, în condiţiile în care Teheranul a continuat să-şi extindă influenţa în Yemen, Siria şi Irak.

Chiar şi după încheierea războiului împotriva grupării teroriste Stat Islamic, care este încă activ în Irak şi întreprinde atacuri, circa 2.500 de militari americani mai staţionează în această ţară. SUA folosesc de asemenea bazele forţelor de securitate din Irak, care în trecut fuseseră atacate de mai multe ori cu rachete.

Miliţii loiale Iranului cer retragerea trupelor americane din Irak. SUA au o prezenţă militară în Irak de la declanşarea invaziei sale în 2003, care a dus la înlăturarea de la putere a lui Saddam Hussein.

Citește și : Creştere semnificativă a numărului de morminte în zonele controlate de forţele ruse în Ucraina

Numai cu câteva luni în urmă, Iranul a revendicat un atac cu rachete asupra regiunii autonome kurde din nordul Irakului.