DISTRIBUIȚI

Preşedintele american Joe Biden a sosit vineri în Coreea de Sud pentru primul summit cu omologul său Yoon Suk-yeol, cu care va aborda o gamă largă de subiecte, printre care programul nuclear nord-coreean şi riscurile lanţurilor de aprovizionare, informează Yonhap, potrivit agerpres.

Avionul prezidenţial Air Force One a aterizat la baza aeriană Osan din Pyeongtaek, la 70 km sud de Seul.


Citeşte şi: Medvedev critică sancţiunile NEBUNEŞTI dictate de Occident împotriva Rusiei – Black News

Biden este aşteptat să se îndrepte direct spre o fabrică de microprocesoare a Samsung în acelaşi oraş, unde se va întâlni cu Yoon, semn al angajamentului celor două ţări de a coopera pentru a întări lanţurile de aprovizionare.

Vizita lui Biden, la doar zece zile după ce Yoon a preluat mandatul de preşedinte, are loc într-un context în care atât Seulul, cât şi Washingtonul cred că un test nord-coreean cu rachetă balistică intercontinentală sau nuclear este iminent şi s-ar putea produce chiar în timp ce preşedintele american se va afla în Coreea de Sud sau Japonia, a doua etapă a turneului său asiatic.

Cei doi preşedinţi se vor întâlni din nou sâmbătă pentru discuţii privind o gamă largă de provocări de securitate şi economice cu care se confruntă aliaţii şi regiunea, cu prioritate ameninţarea în creştere a programelor nuclear şi balistic nord-coreene. Se aşteaptă ca summitul să discute căi de creştere a apărării comune şi descurajării.

Cu acelaşi prilej, se aşteaptă ca Yoon să anunţe participarea ţării sale la Cadrul economic indo-pacific, o iniţiativă propusă de Biden pentru lanţuri de aprovizionare sigure şi reziliente, stabilirea de reguli pentru economia digitală şi investiţii în infrastructuri curate, moderne.

Percepţia că iniţativa are ca scop excluderea Chinei din lanţurile globale de aprovizionare a provocat îngrijorări că aceasta ar putea răspunde cu măsuri împotriva Coreei de Sud, aşa cum a procedat când SUA au desfăşurat în 2017 sistemul antirachetă THAAD în Coreea de Sud.

‘Nu este neapărat necesar să ne uităm la aceasta din perspectiva de sumă zero. Trebuie să construim legături economice bune şi în relaţia noastră cu China’, le-a spus Yoon reporterilor vineri.

Citește și: Canada INTERZICE tehnologia 5G a chinezilor de la Huawei şi ZTE – Black News

Preşedintele american va pleca duminică spre Japonia.

Potrivit consilierului pentru securitate naţională al Casei Albe, Jake Sullivan, turneul asiatic survine într-un ‘moment de cotitură’, în care Biden încearcă să demonstreze leadership-ul Statelor Unite atât în răspunsul la războiul Rusiei în Ucraina, cât şi în regiunea ‘vitală’ indo-pacifică.