DISTRIBUIȚI
Libération

Jihadistul francez Jean-Michel Clain a fost ucis în Siria în luna februarie, la două zile după moartea, într-un atac aerian al coaliţiei conduse de SUA, a fratelui său Fabien, cunoscut drept ‘vocea’ care a revendicat în numele Statului Islamic (SI) atentatele din 13 noiembrie 2015 de la Paris, a anunţat marţi pentru AFP soţia jihadistului, scrie Agerpres.

‘Drona l-a ucis pe cumnatul meu, iar obuzul de mortieră l-a omorât pe soţul meu’, a declarat Dorothée Maquere, care se afla într-o zonă de adunare a forţelor antijihadiste în apropierea satului Baghouz, în extremitatea nord-estică a Siriei.


Dorothée Maquere a părăsit recent, împreună cu câteva sute de persoane, localitatea Baghouz, ultima redută a SI în Siria şi ţinta unei ofensive a Forţelor Democratice Siriene (FDS), susţinută de o coaliţie multinaţională condusă de SUA.

Citește și : Medvedev într-un ziar din Luxemburg:Rachetele ruseşti sunt de mare precizie; grădinile voastre nu sunt în pericol

Moartea lui Fabien Clain, într-un atac aerian al coaliţiei, fusese anunţată la 21 februarie pe surse la Paris şi confirmată de coaliţie după câteva zile.

Jean-Michel Clain a fost grav rănit în acel atac, dar a supravieţuit, a spus soţia sa. ‘Drona l-a ţintit doar pe cumnatul meu’, a indicat ea.

Fabien Clain, 41 de ani, originar din Toulouse, a fost identificat de anchetatorii francezi ca fiind cel care a înregistrat mesajul audio de revendicare a atentatelor de la 13 noiembrie 2015 de la Paris, soldate cu 130 de morţi şi sute de răniţi. Jean-Michel Clain, 38 de ani, a fost identificat drept cel care intona cântecele religioase auzite în înregistrare.

Întrebată despre prezenţa altor francezi în reduta SI, soţia jihadistului a exprimat dubii. ‘Există poate şi alţii, dar nu mai sunt mulţi, în orice caz’, a răspuns ea.

Dorothée Maquere a lăsat să se înţeleagă că nici Hayat Boumedienne, partenera de viaţă a lui Amedy Coulibaly, autorul atacului armat şi luării de ostatici la un magazin evreiesc în ianuarie 2015, nu ar mai fi în viaţă. ‘A fost ucisă, nu ştiu când, dar ştiu că toţi au fost ucişi’, a subliniat ea.

Fraţii Clain s-au convertit la islam spre sfârşitul anilor 1990 şi s-au radicalizat la începutul deceniului următor.

Citește și : Senatul american va vota împotriva stării de urgenţă declarată de Trump

Ei au fost membri de bază ai mişcării lui Mohammed Merah, jihadistul care a ucis în 2012 la Toulouse şapte persoane, printre care trei copii evrei.

Cei doi fraţi au fost apropiaţi de celula jihadistă care a comis atentatele de la Paris şi Bruxelles în 2015 şi 2016.