DISTRIBUIȚI
BBC

Blocat de mai multe zile între Turcia şi Grecia, un american suspectat că a luptat în cadrul grupării jihadiste Stat Islamic (SI) va fi în cele din urmă trimis în Statele Unite, a anunţat joi Ankara, informează France Presse, potrivit agerpres.

„Procedurile necesare pentru trimiterea în America a combatantului terorist străin au început după ce partea americană s-a angajat să accepte întoarcerea sa în ţară şi să-i furnizeze un document de călătorie”, a declarat Ministerul de Interne turc, citat de agenţia de presă de stat Anadolu.


Citește și : Ursula von der Leyen ignoră mofturile britanicilor şi INSISTĂ pentru învestirea CE pe 1 decembrie

Individul, identificat de media turce drept american de origine iordaniană, a fost dus luni la un post de frontieră cu Grecia în provincia Edirne (nord-vestul Turciei) pentru a fi expulzat.

Însă poliţia greacă i-a interzis să intre pe teritoriul grec şi bărbatul a rămas blocat în zona tampon la graniţă.

Potrivit presei turce, de luni jandarmii turci i-au dat mâncare şi apă şi, la căderea nopţii, l-au lăsat să doarmă într-un vehicul înainte de a-l întoarce în zori la graniţa ermetică greacă.

Declaraţia Ministerului de Interne turc intervine a doua zi după o întâlnire la Washington între preşedinţii turc Recep Tayyip Erdogan şi american Donald Trump.

Turcia a început luni să expulzeze presupuşi membri ai SI pe care îi deţine.

Joi, şase cetăţeni germani suspectaţi de legături cu SI, inclusiv patru femei, au fost expulzaţi în Germania cu avionul, a informat agenţia de presă DHA.

Citește și : Deval Patrick, un alt democrat care vrea să-i ia locul lui Trump la Casa Albă

Potrivit cotidianului Hurriyet, Ankara intenţionează să expulzeze la început 959 de persoane, dintre care aproape 600 de irakieni şi sirieni, dar şi vreo treizeci de cetăţeni din ţări europene.

Ankara susţine că deţine aproximativ 1.500 de presupuşi membri ai SI, precum şi membri ai familiilor lor.

Bănuită de mult timp că le permite jihadiştilor să-i treacă graniţa pentru a ajunge în Siria încă de la începutul conflictului care sfâşie această ţară din 2011, Turcia, lovită de mai multe atentate comise de SI, s-a alăturat coaliţiei antijihadiste în 2015.