DISTRIBUIȚI
BBC

Un presupus jihadist american rămas blocat de luni la frontiera dintre Turcia şi Grecia a fost trimis vineri în Statele Unite, a anunţat ministrul turc de interne, citat de France Presse şi DPA, potrivit agerpres.

„Americanul care se afla la graniţa comună cu Grecia tocmai a fost expulzat de la Istanbul cu avionul către Statele Unite”, a declarat reporterilor la Ankara ministrul Suleyman Soylu.


Citește și : Sprijinul pentru independenţa Cataloniei s-a redus (sondaj)

El nu a spus în care stat american sau oraş a fost trimis bărbatul.

Presupus membru al grupării Stat Islamic (SI), individul, identificat de media turce ca Muhammad Darwish B, un american de origine iordaniană, a fost condus luni la un post de frontieră cu Grecia din provincia Edirne (nord-vestul Turciei) în vederea expulzării. El a fost primul presupus combatant străin din SI pe care Turcia l-a deportat luni când a început repatrierile.

Însă Grecia i-a interzis intrarea în ţară şi poliţia greacă l-a trimis înapoi pe jos în Turcia. Bărbatul a rămas astfel blocat în zona tampon de la graniţă.

Potrivit agenţiei private de presă DHA şi altor media turce, jandarmii turci i-au dat mâncare şi apă încă de luni şi, la căderea nopţii, l-au lăsat să doarmă într-un vehicul înainte de a-l trimite în zori spre graniţa greacă rămasă închisă.

Ministerul de Interne turc a clarificat joi că el fusese trimis în Grecia la cererea sa.

De asemenea, Ankara a anunţat joi, a doua zi după o vizită a preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan la Washington, că bărbatul va fi în cele din urmă expulzat în Statele Unite.

„Procedurile necesare pentru trimiterea combatantului terorist străin înapoi în America au început după ce partea americană s-a angajat să accepte întoarcerea sa în ţară şi să-i ofere un document de călătorie”, a declarat Ministerul de Interne turc.

„Lucrăm strâns cu turcii şi grecii” pentru a rezolva acest caz, s-a limitat să spună joi la Washington coordonatorul acţiunii contrateroriste în Statele Unite, Nathan Sales. „Nu putem spune mai mult public din cauza legilor federale privind viaţa privată”, a adăugat el.

Citește și : Trump va participa la summitul NATO de la Londra (Casa Albă)

Bărbatul a fost capturat în timpul ofensivei Turciei în nord-estul Siriei, începută la 9 octombrie.

Turcia a început luni să expulzeze presupuşi membri ai SI pe care îi deţine.

Joi, şapte germani, inclusiv patru femei, precum şi un britanic, suspectaţi de legături cu SI, au fost expulzaţi către ţările lor, potrivit Ministerului de Interne turc.