DISTRIBUIȚI
aawsat.com

Gruparea Statul Islamic a revendicat atacul sinucigaş comis la Ministerul Afacerilor Externe de la Tripoli şi care s-a soldat cu trei morţi, a anunţat marţi Centrul american specializat în supravegherea mişcării jihadiste (SITE), relatează AFP şi Reuters, potrivit agerpres.

Trei „soldaţi ai califatului” care purtau centuri cu explozibil şi înarmaţi cu arme automate au reuşit „să ia cu asalt cartierul general al Ministerului Afacerilor Externe al guvernului apostat libian din centrul Tripoli”, se precizează într-un comunicat al grupării Statul Islamic postat pe reţelele sociale.


Citește și : Douăzeci de persoane rănite într-un accident în care au fost implicate două trăsuri în sudul Germaniei

Potrivit ultimului bilanţ al Ministerului Sănătăţii din Libia, 21 de persoane au mai fost rănite în acest atac care a fost condamnat de Misiunea ONU în Libia şi de ambasada britanică.

„Terorismul nu va triumfa în faţa deciziei libienilor de a avansa în construcţia statului lor şi de a renunţa la violenţă”, a afirmat Misiunea ONU într-un comunicat.

Ministrul de interne, Fathi Bash Agha, a recunoscut totuşi că „haosul securitar” continuă să facă din ţara lui un „teren fertil” pentru gruparea jihadistă Statul Islamic.

El a denunţat lipsa de mijloace a ministerului său. „Zero arme, zero vehicule” în depozite, a acuzat el într-o conferinţă de presă comună cu omologul său de la Afaceri Externe, Tahar Siala.

În acest sens, Siala a lansat un nou apel al guvernului de uniune naţională la o ridicare parţială a embargoului asupra importurilor de arme impus de ONU ţării sale din 2011.

Citește și : Rusia extinde lista personalităţilor şi companiilor ucrainene supuse sancţiunilor economice

„Stabilitatea nu poate fi restabilită (…) fără o ridicare parţială a embargoului pentru asigurarea securităţii şi combaterea terorismului”, a spus el.

Tahar Siala a confirmat de altfel moartea unui diplomat în atacul terorist, directorul unui departament din cadrul ministerului său, Ibrahim al-Shaibi. Identitatea celorlalţi morţi nu este încă cunoscută.