DISTRIBUIȚI

Un preot catolic răpit de membri ai grupării jihadiste Statul Islamic (SI) care au ocupat în urmă cu patru luni o parte din Marawi, oraş din sudul Filipinelor, a fost pus în libertate, au anunţat luni autorităţile, informează AFP, potrivit agerpres.

Părintele Teresito Suganob a participat la o conferinţă de presă organizată la cartierul general al armatei la Manila. Potrivit ministrului filipinez al apărării, Delfin Lorenzana, el a fost eliberat sâmbătă seara, când militarii au preluat controlul asupra unui centru de comandă al islamiştilor, într-o moschee din Marawi.


„Mulţumesc, mă rog pentru voi, Dumnezeu să vă binecuvânteze pe toţi. Rugaţi-vă pentru mine, să mă fac bine”, a spus „părintele Chito”, cum este supranumit Teresito Suganob, zâmbindu-le jurnaliştilor.

Citeşte şi: Un american care lupta pentru ISIS a fost prins în Siria

Mărturisind că nu şi-a pierdut simţului umorului, preotul, care purta barbă şi nu părea subalimentat, a declarat: „Sunt puternic fizic şi sunt frumos. Asta-i tot, deocamdată”.

În 23 mai, sute de islamişti înarmaţi au semănat haos la Marawi, regrupându-se în unele dintre cartierele acestui mare oraş musulman. Potrivit autorităţilor, s-a încercat instaurarea unui califat inspirat din cel creat de SI în Siria şi Irak. De atunci, mai mult de 800 de persoane au fost ucise şi cartiere întregi din Marawi au fost distruse de lupte. Islamiştii continuă să rezistă unei campanii de bombardamente susţinute de SUA.

Citeşte şi: Un avion plin cu pasageri S-A CIOCNIT cu un camion pe pista aeroportului din Manchester – FOTO

„Părintele Chito” a fost răpit împreună cu zeci de enoriaşi dintr-o catedrală din Marawi, în prima zi a luptelor. Islamiştii au postat apoi imagini video cu jefuirea catedralei, cerându-i preşedintelui Rodrigo Duterte să retragă trupele şi să oprească ofensiva armatei. În acele înregistrări, părintele afirma că islamiştii deţin 240 de „prizonieri de război”, printre care învăţători, muncitori, majoritatea creştini şi membri ai unor triburi locale.

Potrivit unui bilanţ publicat luni de purtătorul de cuvânt al armatei, generalul Restituto Padilla, 673 de islamişti, 47 de civili şi 149 de soldaţi au murit în confruntări. Între 40 şi 60 de ostatici se află în continuare în mâinile jihadiştilor, a continuat generalul, adăugând că unii dintre ei erau forţaţi să lupte în rândurile islamiştilor.