DISTRIBUIȚI
AP

Gruparea Stat Islamic (SI) a decapitat joi 15 combatanţi ai săi din cauza unor dispute din interiorul organizaţiei în provincia afgană Nangarhar (est), a indicat administraţia locală, citată de Reuters, potrivit agerpres.

Nu au fost disponibile mai multe detalii şi nu există încă o confirmare din partea Statului Islamic, a cărui ramură locală este cunoscută ca Statul Islamic din Khorasan, după denumirea veche a regiunii ce include Afganistanul contemporan.


Separat, o bombă a explodat în Jalalabad, capitala provinciei Nangarhar, în aceeaşi zi, fiind ucise cel puţin opt persoane, cu toate că nu există niciun indiciu în legătură cu cine ar fi responsabil pentru atac.

Citeşte şi: Un congresman american îşi cere scuze după apariţia unei poze intime pe Twitter – FOTO

Potrivit purtătorului de cuvânt al guvernatorului provincial Attaullah Khogyani, 15 combatanţi ai SI au fost executaţi după o serie de dispute în interiorul grupării, care a devenit celebră pentru brutalitatea sa. Decapitările au avut loc în bazarul din Sukh Ab, în districtul Achin.

Nangarhar, unde mişcarea a apărut pentru prima dată în preajma începutului anului 2015, este o regiune nesigură pentru Statul Islamic şi alte grupări militante de la graniţa permeabilă dintre Afganistan şi Pakistan.

Între mişcarea talibană şi Statul Islamic au loc frecvent lupte în Nangarhar şi amândouă grupările sunt vizate de lovituri aeriene americane susţinute. Cu toate acestea, puţin se ştie despre natura exactă a relaţiilor dintre cele două grupări. Au existat incidente izolate în Afganistan în care cele două grupări au părut că ele cooperează.

Potrivit unor documente ale serviciilor de informaţii afgane, primite de Reuters, la începutul acestui an, unii oficiali din domeniul securităţii cred că Statul Islamic este prezent în nouă provincii, din Nangarhar şi Kunar, în est, până în Jawzjan, Faryab şi Badakhshan, în nord, şi Ghor, în centru-vest.