DISTRIBUIȚI
AP

Administraţia Trump analizează trimiterea unor membri ai grupării Stat Islamic (SI), inclusiv doi jihadişti britanici din aşa-numita celulă „Beatles”, în centrul militar de detenţie Guantanamo, a afirmat joi canalul NBC, preluat de AFP, potrivit agerpres.

Respectivul centru ar putea fi utilizat pentru a închide pe termen nedefinit unii combatanţi străini „de mare valoare” capturaţi în Irak şi Siria, în timp ce deţinuţi de o anvergură mai mică, refuzaţi de ţările de origine, ar urma să fie trimişi într-o închisoare gestionată de irakieni, a relevat canalul american, citând oficiali americani şi diplomaţi străini neidentificaţi.


Citește și: Atac xenofob împotriva unui migrant din Germania

Conform NBC, Alexanda Amon Kotey şi El Shafee el-Sheikh – doi supravieţuitori ai unei unităţi de patru oameni care a răpit jurnalişti străini şi a torturat şi decapitat prizonieri – ar putea figura printre jihadiştii transferaţi la Guantanamo. Ei au fost porecliţi „The Beatles” de către victimele lor, din cauza accentului britanic.

Astfel de transferuri spre Guantanamo ar consemna o schimbare în politica americană: centrul de detenţie, care a numărat până la 780 de prizonieri, nu a avut niciun nou sosit din 2008.

Acolo se mai află acum doar 40 de prizonieri, dintre care mai multe personaje importante din Al-Qaida, acuzate de implicare, printre altele, în atentatele din 11 septembrie din SUA.

O purtătoare de cuvânt a Pentagonului, Sarah Higgins, a afirmat că „nimeni nu a fost identificat la acest moment pentru transferul la Guantanamo”.

Citește și: Trump se ia ‘la trântă’ cu coloșii din lumea internetului: ‘Este o problemă foarte gravă’

„Centrul de detenţie Guantanamo Bay este o opţiune la dispoziţie pentru încarcerarea pe termen lung a combatanţilor inamici. Alte variante includ transferul către alţi parteneri străini sau urmărirea penală în Statele Unite”, a adăugat Higgins.

Armata SUA a repatriat recent doi cetăţeni americani arestaţi în Siria, ale căror dosare au fost trimise către justiţia obişnuită, ce ar urma să-i judece pentru susţinerea grupării SI.