DISTRIBUIȚI
piczard.com

Jihadişti ai grupării Stat Islamic (SI), ascunşi în tuneluri până în ultimele ore ale „califatului” autoproclamat în Siria, s-au predat duminică forţelor arabo-kurde, la o zi după anunţarea căderii ultimei redute a SI la Baghouz (est), a anunţat duminică o miliţie kurdă, relatează AFP, potrivit agerpres.

„Sunt luptători ai SI care au ieşit din tuneluri şi s-au predat astăzi” (duminică), a declarat pentru AFP Jiager Amed, un responsabil media al Unităţilor de protecţie a poporului (YPG), coloana vertebrală a Forţelor Democrate Siriene (SDF), adăugând că zeci de bărbaţi care au ieşit din ultimul fief al „califatului” Statului Islamic.


Citește și : Uniunea Europeană nu va interzice echipamentele Huawei, ignorând apelurile Statelor Unite

Forţele Democratice Siriene (FDS), alianţă militară condusă de kurzi, a anunţat sâmbătă înfrângerea califatului autoproclamat al grupării Stat Islamic în Siria, după cucerirea ultimului teritoriu deţinut de jihadişti în această ţară, transmit agenţiile internaţionale de presă.

Purtătorul de cuvânt al FDS, Mustafa Bali, a anunţat pe contul său de Twitter „eliminarea totală a califatului autoproclamat” de Stat Islamic pe 29 iunie 2014 în oraşul irakian Mosul.

„Forţele Democratice Siriene declară eliminarea totală a autoproclamatului califat şi o înfrângere teritorială de 100% a Statului Islamic. În această zi unică, comemorăm mii de martiri ale căror eforturi au făcut posibilă această victorie”, a declarat purtătorul de cuvânt citat de EFE.

După luni de lupte, FDS au reuşit vineri noaptea să preia controlul asupra ultimelor poziţii jihadiste din Baghouz, un sat din estul Siriei, aproape de graniţa cu Irakul. Lupta a fost acerbă împotriva ultimelor poziţii ale SI, a declarat purtătorul de cuvânt.

Pierderea totală a localităţii Baghouz semnalează sfârşitul ocupaţiei teritoriale a SI în Siria, după ce gruparea a fost înfrântă şi în Irakul vecin în 2017, scrie AFP.

Ultimul asalt al FDS asupra ultimului bastion al SI, la Baghouz, lansat la începutul lunii februarie, este ultima fază a unei operaţiuni lansate în septembrie 2018 pentru a elimina gruparea jihadistă din ultimele zone aflate sub controlul său din Siria. De atunci, operaţiunile au fost încetinite, mai ales în ultima lună, din cauza prezenţei a mii de civili în Baghouz, dintre care majoritatea au fost evacuaţi înainte de asaltul final.

Citește și : Ambasada României din Israel va fi mutată de la Tel Aviv la Ierusalim (Dăncilă)

Lupta împotriva SI a fost principalul front al războiului din Siria, care a făcut mai mult de 370.000 de victime din martie 2011. Regimul sirian al preşedintelui Bashar al-Assad, sprijinit de Rusia şi Iran, a recucerit aproape două treimi din teritoriul ţării.