DISTRIBUIȚI
The Times

Preşedintele american Donald Trump l-a nominalizat joi pe Jerome Powell pentru funcţia de preşedinte al Rezervei Federale (Fed) a Statelor Unite, fostul şef de fond de investiţii, care nu are studii economice, urmând să conducă cea mai importantă bancă centrală din lume, relatează MarketWatch preluat de news.ro

Puţin după ora 3 p.m., Powell şi Trump au ieşit din Biroul Oval şi au mers împreună în Grădina de Trandafiri, punând capăt speculaţiilor din ultimele luni legate de cine va fi nominalizat de Trump pentru conducerea băncii centrale.


Trump a spus că Powell este ”puternic, dedicat şi inteligent” şi că va asigura o conducere a Fed care să menţină performanţele solide ale economiei din acest an.

Powell a afirmat într-o scurtă declaraţie că va munci pentru a se asigura că Fed ”va rămâne vigilentă şi pregătită să răspundă schimbărilor din piaţă şi evoluţiei riscurilor”. El a subliniat tradiţia de lungă durată a politicii monetare independente a Rezervei Federale.

Powell a fost membru al consiliului guvernatorilor Fed din 2012 şi are reputaţia de a avea o orientare de centru şi de a fi un jucător de echipă, liniştit. În acest fel, percepţia de pe Wall Street este că Powell va fi un continuator al politicii monetare a Fed.

Ca membru în conducerea băncii centrale, Powell nu a contrazis niciodată vreo decizie a actualului preşedinte al băncii centrale, Janet Yellen, al cărui mandat se încheie în februarie 2018.

Powell, în vârstă de 64 de ani, este de profesie avocat şi ar fi primul preşedinte al Fed din ultimii 30 de ani care nu are studii economice.

El a lucrat la Departamentul Trezoreriei în timpul mandatului preşedintelui George Bush senior, iar ulterior a devenit partener la fondul de hedging Carlyle Group. Este unul dintre cei mai bogaţi membri ai board-ului Fed, cu o avere netă estimată în 2014 de la 21 de miliarde de dolari la 72 de miliarde de dolari.